среда, 19 ноября 2014 г.

Хто кришує забудовника на Осокорках



Жорстока бійка 17 листопада між небайдужими киянами і міліцією біля станції метро «Осокорки» справила ефект вибуху бомби. Наше розслідування може вказувати на те, що її гніт тягнеться до Верховної ради.

Що стало причиною конфлікту? Спроби ТОВ «Скай-Буд ЛТД» звести прямісінько біля станції торговельно-розважальний центр. Активісти і мешканці, навчені гірким досвідом забудови Києва, взялися цьому будівництву завадити. На їхньому шляху опинилися силовики.

Як наслідок, семеро затриманих, ряд побитих (в тому числі журналістів та фотокореспондентів) і хвиля громадського обурення.

«Захищають паркан пильніше, ніж державний кордон». Демотиватор з таким написом активно шириться у Facebook.

Кого ж так захищали правоохоронці?

Місцеві мешканці роздобули копії документів про передачу ділянки в оренду ТОВ «Скай-Буд ЛТД».



(«Українська правда»)

Ми знайшли це рішення Київради.

ТОВ «Скай-Буд ЛТД» отримало землю біля «Осокорків» ще за часів екс-мера Леоніда Черновецького – у жовтні 2009-го. Загалом 0,77 га «для будівництва приміщень офісно-торговельно-розважального призначення і закладів громадського харчування зі стоянкою автомобілів для відвідувачів».





(проект забудови)

Нині фірму зареєстровано на трьох осіб. Це Євген Вилгін, Валерій Кравченко і Сергій Котвицький.


Останній – депутат Київради від «УДАРу».




За цією ж трійцею значиться і ТОВ "УКРАЇНСЬКИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ АЛЬЯНС", яке Котвицький згадував у своїй передвиборчій програмі. Фірма зареєстрована за тією ж адресою, що й фірма-забудовник – у Києві, на вулиці Лариси Руденко.





На цьому можна було б зупинитися. Якби не ще одна деталь, яка додає справі особливої пікантності.

У своїй біографії «ударівець» Котвицький забув розповісти про свою участь у такому собі ТОВ «АТВ», куди він увійшов в якості засновника на короткий період навесні 2012-го.

Чия ця фірма? Нині, за даними Єдиного реєстру, вона записана на Ганну Вергелес.



Раніше у складі її співзасновників перебували Ганна та Валерій Іщенки, які й співзаснували «АТВ» ще у середині 90-х. Вони володіли компанією до заходу туди Котвицького і знову увійшли туди після його виходу.

Валерій Іщенко  – екс-депутат Київради, а нині - народний депутат Верховної Ради України 7 скликання від партії «УДАР».


Раніше він також був співзасновником ПП «Південний», яке нині так само записане на Ганну Вергелес, і ТОВ «Тельбін Іва» - разом з нинішнім депутатом Київради від «УДАРу» Андрієм Странніковим.



Фірма відома скандалом навколо забудови на Березняках, коли місцеві мешканці оголосили війну компанії для порятунку скверу. Щоправда, Іщенко зі Странніковим на момент «забудовного вибуху» вже вийшли зі складу засновників компанії, а останній регулярно заперечував свою причетність до компанії в інтерв’ю.

Ми хочемо вірити в те, що причиною жорстких дій київської міліції не були бізнесові інтереси якоїсь політичної сили.  А також у те, що після спалаху насильства «забудовну справу» ретельно і всебічно розслідують – як чиновники, так і правоохоронці.

PS. 18 листопада місцеві мешканці вийшли на новий протест на «Осокорках» і цього разу, з мовчазної згоди правоохоронців, спалили огорожу і вагончик будівельників.


фото Юлі Стець

Маша Землянська, Максим Опанасенко, бюро журналістських розслідувань «Свідомо» для проекту «Слідство.Інфо»

СВІДОМО

Комментариев нет:

Отправить комментарий