среда, 27 декабря 2017 г.

Рейдерство по-українськи


Нижче наведемо кілька прикладів, які мали місце у Рівненській та Тернопільській областях. Не беремось стверджувати, що це саме рейдерство, а просто наведемо факти. Висновки ж належить зробити вам.

Рейдер — фізична чи юридична особа, спеціаліст з перехоплення оперативного керівництва або власності фірми за допомогою спеціально інсценованого бізнес-конфлікту. Рейдерство по-українськи здебільшого полягає у набутті сумнівними шляхами тимчасового права розпоряджатися активами та якнайшвидшим продажем цих активів пов’язаним із рейдером особам із наступними перепродаваннями вилучених активів між пов’язаними особами, маючи за мету завадити (унеможливити) їх повернення законним власникам. Так пише українська «Вікіпедія». Але навіть це розлоге визначення не дає повного розуміння цього явища, яке в українському бізнесі мутувало до безлічі вигадливих форм. Особливо — у сфері аграрного бізнесу. Тут рейдерство загрожує стати чинником, що може призвести до соціального вибуху з  непередбачуваними наслідками. Бійки та навіть перестрілки вже давно не є дивиною у боротьбі за володіння українською землею.

Нижче наведемо кілька прикладів, які мали місце у Рівненській та Тернопільській областях. Не беремось стверджувати, що це саме рейдерство, а просто наведемо факти. Висновки ж належить зробити вам. А також, сподіваємось, правоохоронним органам.

Почати «нашу» історію варто здалеку: з Москви 1994 року. Саме у тому році один чоловік закінчив Вищу школу КДБ СРСР імені Дзержинського, яка нині має назву — Академія ФСБ Росії. Отож, закінчивши згаданий «цікавий» заклад, чоловік поїхав в Україну, де зайнявся… аграрним бізнесом. Справи пішли непогано, щоправда, дещо специфічно.

Так, мешканці села Розтоки Кременецького району Тернопільської області страждають від недобросовісних підприємців «Агро – Експрес – Сервіс». Власники землі на території села зіткнулися з низкою проблем: зокрема, відстрочкою реєстрації угод, невиплатою за оренду або невідповідною оплатою. Розповідає голова Розтоцької сільської ради Володимир Собчук:

– «Агро – Експрес – Сервіс» на території нашого села співпрацює з людьми ще з 2010 року. Дана агрофірма обробляє земельні паї, які взяли у людей в оренду. Стосунки між підприємством і людьми далеко не найкращі. Є безліч випадків, коли підприємство укладало з людьми угоди у 2015 році, а реєструвало його лише у 2017-ому, і то лише тому, що люди вимагали видачі угоди на руки. Недавно почали виплачувати гроші за паї і видавати цукор, але рахують його по 800 гривень за мішок. У нас на базарі мішок цукру коштує 600 гривень. Крім того, розбивають дороги, бо перевозять буряки.

Селяни конфліктують і з цим підприємством, і між собою. Всі спроби зайти на територію села інших фермерських господарств завершуються невдачею, бо вони не можуть забрати землю у «Агро – Експрес – Сервіс». Зокрема, директор приватного фермерського господарства « Віра» Віталій Гах каже, що давно орендував би землі селян, якби не неправомірні дії ПП «Агро – Експрес – Сервіс».

Найприкрішим є те, що люди, не маючи бажання співпрацювати з даним підприємством, не можуть ані розірвати прострочені угоди, ані забрати власну землю. Є й інші негативні випадки. Так, у червні 2016 року до поліції звернувся директор ТзОВ «Розтоцьке» Григорій Максимів. Він повідомив правоохоронців про те, що в селі Горянка «Агро-Експрес-Сервіс» Сергія Костючка захопив понад 375 гектарів землі. У вересні того ж року до поліції звернувся директор

ТзОВ «Кременець Агро» Сергій Дудар із заявою про захоплення земель, яке орендує та обробляє його підприємство. І знову у поліцейських паперах «засвітився» «Агро-Експрес-Сервіс» Костючка. Причому не лише слабших конкурентів «щемить» підприємство випускника школи КДБ. Звичайні люди теж потерпають. Так, 28 грудня 2016 року до Кременецького райвідділу поліції звернулась жителька села Сапанів Кременецького району Леся Іщук. Вона повідомила, що техніка підприємства «Агро-Експрес-Сервіс» в ніч на 21 грудня обробила земельні паї, на які  не має жодного права.

Це далеко неповний перелік «бізнесової  діяльності» аграрного підприємства з Рівненщини в сусідній Тернопільській області. Нещодавно специфічна діяльність «Агро-Експрес-Сервісу» поширилась й на Рівненську область. Цього разу під удар потрапило підприємство ТОВ «Радивилів Агро». Щоправда, тут підприємство Костючка вже діє більш хитрими методами. Як ми вже повідомляли раніше, нещодавно у Радивилівському районі кількох мешканців села збурили і підбили на протест проти орендаря. Людей переконували розірвати чинні угоди, за якими вони справно отримували орендну плату та зерно. Людям почали обіцяти «золоті гори» і переконували їх віддати землю в оренду «Агро-Експрес-Сервісу». Та люди виявились набагато розумнішими, ніж їх вважали на підприємстві Костючка. Люди не піддались на маніпуляції і обман. Відтак земельним рейдерам цього разу довелося відступити, спіймавши облизня. Менше пощастило мешканцям села Комарівка. Упродовж 2009 – 2010 років їх земельні ділянки перебували в оренді у ПП «Агро – Експрес – Сервіс». Всі угоди оренди були укладені з вказаним підприємством строком на п’ять років і, таким чином, мали б припинити свою дію ще в 2014 -2015 роках. Принаймні так думали люди. Проте, як виявилося, вказані угоди оренди були зареєстровані в… 2015 році терміном на 7 – 10 років (у різних угодах вказані різні терміни дії).

Люди переконані, що посадові особи ПП «Агро – Експрес – Сервіс» діють з грубим порушенням норм чинного законодавства України щодо укладення та  реєстрації угод про оренду земельних ділянок. У свою чергу, підприємство «Агро – Експрес – Сервіс» всі звинувачення відкидає. Керуючий дільницею «Агро – Експрес – Сервіс» за  номером 6 на території  села Розтоки Кременецького району Тернопільської області Віктор Фаєрчук взагалі стверджує і заявляє¸ що  жодних юридичних проблем щодо оренди людських паїв у них не існує.

Селяни ж, знаючи, що угоди про оренду землі з ПП «Агро – Експрес – Сервіс» припинили свою дію ще у 2016 році, мали намір укласти угоди з іншими сільськогосподарськими підприємствами  на більш вигідних умовах, а деякі землевласники бажали самостійно обробляти свою землю. Однак при перевірці інформації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно виявилося, що земельні ділянки людей перебувають в оренді все того ж ПП «Агро – Експрес – Сервіс» і укладені вони у…  2015 році, а зареєстровані ще пізніше. Із вказаного реєстру стало також відомо, що термін дії цих угод складає не 5 років, як було домовлено із селянами ще в 2009 – 2010 роках, а 7 – 10 років.

З метою з’ясувати обставини справи люди неодноразово намагались зустрітися із представниками ПП «Агро – Експрес – Сервіс», однак ніхто не забажав з ними контактувати. На телефонні дзвінки ніхто не відповідає, на письмові звернення — жодної відповіді.

До слова,  термін дії угоди належить до основних умов укладання цивільних угод і не може бути змінений однією із сторін на власний розсуд без погодження з іншою стороною. Таким чином, внаслідок неправомірних дій посадових осіб ПП «Агро – Експрес – Сервіс» люди не можуть вільно здійснювати своє право власності на землю, тобто володіти, користуватися та розпоряджатися своїми  земельними ділянками, які самовільно захоплені  та обробляються недобросовісними підприємцями проти волі власників землі. Більше того, за словами селян, незаконно орендовані паї їм не тільки не хочуть повернути, а й за них не платять.

    – Наші землі захопили незаконним шляхом, а гроші за них не виплачують. Вони додумались ще й дороги переорати, — обурюється одна із селянок-землевласників.

Тим часом деякі землевласники навесні 2017 року таки уклали та зареєстрували у передбаченому законом порядку угоди про оренду своїх земельних  ділянок з іншими сільськогосподарськими товаровиробниками. Проте ПП «Агро – Експрес – Сервіс» продовжує і надалі користуватися цими земельними ділянками, які юридично вже вибули з їх користування.

Наведені приклади однозначно свідчать про намір ПП «Агро – Експрес – Сервіс» рейдерським шляхом заволодіти земельними паями селян. І в такій хижацькій жадібності вони неодинокі. Неодноразово благали про допомогу також власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території Бережцівської  та Сапанівської сільських рад Кременецького району Тернопільської області. Між селянми і ТзОВ «Кременець Агро» були укладені угоди про оренду земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, термін дії яких збігав у серпні 2017 року. Однак, як пізніше стало відомо людям, без їхньої згоди, на підставі угод про розірвання угод оренди земельних ділянок, які ніхто з людей не підписував, були внесені зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, внаслідок чого діючі угоди оренди земельних ділянок були розірвані.

    – З нами поступили нечесно і незаконно, ми не знали про ті махінації з договорами і нашою батьківською земелю, — гуртом запевняють обурені селяни.

Винахідливість ділків просто вражаюча. У 2016 році  «Кременець Агро» під загрозою невиплати орендної плати надали людям незаповнені угоди про оренду паїв для підпису від «Агро – Експрес – Сервіс». Селяни, однак, зорієнтувалися і у період з 28 липня до 1 серпня 2017 року надсилали  до ПП «Агро – Експрес – Сервіс» листи із повідомленнями  про намір самостійно обробляти свої земельні ділянки або ж передати їх для інших орендарів. Проте жодних відповідей люди не отримали і цим правове свавілля  «Агро – Експрес – Сервіс» не обмежилося.

– Наше підприємство працює на тренах Бережцівської та Сапанівської сільських рад 17 років, – розповідає заступник директора приватного фермерського підприємства «Віра». — Паралельно на людських землях з нами працювало підприємство «Кременець Агро». Люди в селах підтримували дружні стосунки, а підприємства підтримували одне одного як морально, так і з технічного боку. На жаль, у 2015 році з невідомих причин «Кременець Агро» не засіяло орендованих паїв. Після того «Агро – Експрес – Сервіс» почало укладати угоди  з людьми нечесним шляхом.  Дуже здивував голова Сапанівської сільської ради, який спочатку підтримував людей, а потім раптово перейшов на бік «Агро – Експрес – Сервісу», не пояснивши нічого. Згодом він сам зініціював збори, куди запросили людей, представників «Агро – Експрес – Сервісу» та представників нашого підприємства. Проте результату ці збори не дали, бо на свої запитання люди конкретних відповідей не почули.  Потім «Агро – Експрес – Сервіс» викупив корпоративні права «Кременець Агро», а на всі погрози людей звернутись до суду їм зі сміхом відповідали: «То звертайтесь!» Походи людей до суду теж нічого не дають, бо представники «Агро – Експрес – Сервісу» просто не з’являються, відтягують розгляд справ, а, можливо, й підкуповують суддів. Як наслідок, люди в селах пересварені між собою, не отримують грошей за оренду паїв та не можуть розірвати незаконні угоди.

Схожі махінації «Агро – Експрес – Сервіс» практикує й у Рівненській області. Так, восени 2017 року у Радивілівськомуу районі агрофірма «Агро – Експрес – Сервіс» вирішила переманити до себе пайовиків, що проживають на території Михайлівської сільської ради. По селах почали з’являтись листи і оголошення із закликами переходити до цієї фірми, а отже, розірвати існуючі угоди оренди, укладені до 2022-2030 років із ТОВ «Радивилів Агро», яке, до речі, справно платить селянам орендну плату, виділяє кошти та ресурси на розвиток села. Мабуть, саме тому переважна більшість селян відмовилася розривати угоди з ТОВ «Радивилів Агро» та переходити до «Агро – Експрес – Сервіс», але без ускладнень не обійшлося. Люди збурилися, та потім заспокоїлися, розблокували техніку ТОВ «Радивилів Агро» і дали змогу орендарю засіяти поля на зиму.

А ось фермеру Віктору Братащуку з Радивилівщини так не пощастило. Землю, яку він обробляв, – втратив.

– Пайовиків за рік і за місяць до завершення терміну угод про оренду паїв було повідомлено у встановленому порядку, — розповідає чоловік. — У червні – липні цього року ми мали продовжити угоди з людьми, але їх не отримали. Ми звернулись до райдержадміністрації, але нам відповіли, що не мають повноважень розглядати такі питання. Тоді ми звернулись у Антирейдерський комітет, де нашу справу взяли до розгляду. Однак друга сторона на засідання не з’явилась. Подзвонили через два дні, вибачились і сказали, що зможуть пізніше. А коли, що і як, — невідомо. Тим часом, коли з полів було зібрано врожай, новоявлені «господарі» одразу вночі їх засівали.

На жаль, навіть наведені кричущі приклади — далеко не весь перелік «подвигів» підприємства, яке очолює випускник школи КДБ. Люди обурені й спантеличені: що відбувається в цій країні? Коли цьому свавіллю настане кінець? І не останнє питання — у який спосіб?

Комментариев нет:

Отправить комментарий