понедельник, 8 октября 2012 г.

Розпродаються активи UBG

Власник Ukrainian Business Group (UBG) Руслан Демчак розпродає бізнес. Новими власниками основного активу групи – Ерде Банку – вже через кілька днів можуть стати структури групи Slav AG братів Андрія і Сергія Клюєвих. Якщо за банк, у якого вже кілька місяців спостерігаються фінансові проблеми, пан Демчак, ймовірно, нічого не виручить, то медіаактиви він намагається продати приблизно за $ 12 млн.
Джерело на банківському ринку повідомило, що Ерде Банк активно шукає нового інвестора. "Вже приходили різні незрозумілі люди, які не зможуть влаштувати регулятора.

Тепер ведуться складні переговори з представниками братів Клюєвих (член ради НБУ Андрій Клюєв і його брат Сергій). Є велика ймовірність, що операція відбудеться", – розповів він . Інше джерело, знайоме з ситуацією в установі, заявив, що група Slav AG вчора направила свого представника в Ерде Банк, а в НБУ – лист з проханням затвердити Євгенія Свірідова на посаді голови правління. "Це людина з Актив-банку (належить братам Клюєвим), і в понеділок його можуть затвердити і видати рефінансування, – заявив голова наглядової ради одного з банків. – Нинішній голова (Наталія Огінцева) стане президентом ". Представник UBG Валентина Дамаскіна, яка управляє банком, відмовилася до понеділка коментувати ситуацію. Повідомляє Комерсант Україна.

На продаж виставлені і медіаактиви групи. Вчора ряд великих телевізійних холдингів отримали пропозицію про покупку чотирьох нішевих каналів, що входять до групи UBG, – Business, Ukrainian Fashion, A-One і Dobro TV.  "Руслан Демчак прийняв рішення про продаж 100-відсоткових пакетів корпоративних прав кожного зі своїх чотирьох телеканалів", – говориться в листі (копія є в розпорядженні "Комерсант"), розісланому учасникам ринку від імені Євгенія Цяпенко. У розмові з "Комерсант" він повідомив, що по-дружньому допомагає пану Демчаку, але відмовився коментувати питання продажу активів, пославшись на відсутність повноважень. За словами джерел в одній з компаній, що отримали лист, пан Цяпенко, як і Руслан Демчак, є членом організації "Реформаторський клуб".

Згідно з листом, за чотири канали пан Демчак хоче виручити до $ 12 млн. Найдорожче він оцінює канал Business, пропонуючи купити його за $ 10 млн. "Для каналу Business відбудували нову студію на колишній майданчику MTV Ukraine, закупили обладнання – це мінімум $ 2-3 млн . Загальні вкладення могли досягти $ 5 млн. А його утримання обходиться в $ 200-300 тис. в місяць – тільки на супутникову та кабельну трансляцію і оплату праці персоналу ", – зазначає видавець галузевого журналу Mediasat Олександр Глущенко. У листі телеканал Ukrainian Fashion оцінений в $ 1 млн, A-One і Dobro TV – по $ 500 тис. "Ці канали дісталися групі фактично по вартості ліцензії – кілька десятків тисяч доларів, їх утримання обходиться в $ 50-60 тис. щомісяця", – оцінює пан Глущенко. Пан Цяпенко говорить, що Руслан Демчак не може утримувати медіаактиви.

Справа в тому, що пан Демчак зараз перебуває в СІЗО за підозрою у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. Його висновок і розпродаж активів банкіри пояснюють політичними мотивами. Руслан Демчак балотувався в парламент по виборчому округу N18 у Вінницькій області. "Йому кілька разів пропонували по-хорошому зняти свою кандидатуру, але він відмовився. Потім у всього його бізнесу почалися проблеми, хоча і не зовсім безпідставні", – розповів "Комерсант" власник одного з невеликих банків. За його словами, за відкриттям кримінальної справи пройшли перевірки банку співробітниками СБУ, які провели виїмки серверів спочатку в декількох відділеннях кредитної установи, а потім в центральному офісі, а також вилучили ряд банківських комірок зі сховища. "Аналогічні проблеми у СК" Добробут "та мережі медичних клінік, які також продаються, – повідомив банкір. – Ерде Банк є одним з лідерів по інкасації валюти і дорогоцінних металів (4,6 тис. точок). До Демчаку зверталися багато заможних людей за допомогою в цьому питанні ".

Експерти відзначають, що інвестор купує Ерде Банк не дорожче вартості ліцензії. Фінансово-політичні проблеми призвели до того, що установа затримує платежі, навіть його співробітники не можуть отримати свої гроші, а деякі члени правління виїхали з країни, побоюючись, що їх затримає СБУ. "Зараз по ринку ходить маса людей, які пропонують банки за $ 20 млн. Тому нова установа, та ще й з проблемами, нікого не зацікавить, – відзначив керуючий партнер ІК " Аваль Брок" Дмитро Полковський. – Ерде Банк дуже сильний в інкасації, з нього можуть виділити цю частину в окремий бізнес, почистити баланс і продати оболонку".

Медіаексперти вважають, що за канали Руслана Демчака також неможливо отримати запитану ціну. "Це нішеві супутникові та кабельні канали, у яких є більш сильні конкуренти навіть в їх власних сегментах. До того ж вони навряд чи прибуткові", – вважає керівник каналів М1\М2 Валентин Коваль. Керівник нішевих проектів групи "Інтер" Костянтин Стрюков відзначає, що канали маловідомі навіть експертам галузі, тому навряд чи їх купівлею зацікавляться великі холдинги. "Реальна ціна усіх чотирьох каналів – рівно вдвічі нижче. Канали неприбуткові і мають сильних конкурентів в сегментах", – вважає пан Глущенко.

Руслан Чорний, Марія Попова ІСТОРІЇ ІНВЕСТОРІВ!

Комментариев нет:

Отправить комментарий