пятница, 5 декабря 2014 г.

Спиртовий бізнес на Рівненщині: рейдерство чи реформування?


Слідом за Зірненським спиртовим заводом, конфлікт інтересів між представниками трудового колективу та "Укспирту" виник у Шпанові. Тамтешній спиртзавод також отримав нового керівника, проти якого збунтувались працівники.

Працівники Шпанівського спиртзаводу та місцеві жителі зібралися 4 грудня біля прохідної на підприємсво, щоб не допустити призначення нового директора. Кажуть, що вони хочуть працювати та отримувати зарплату, а зараз відбувається практично рейдерське захоплення заводу, яке призведе до його знищення.

Як розповіли працівники підприємства, їм надішла інформація про те, що о 14-1 годині на завод приїде новий директор. Таку ж інформацію отримали й в міліції, яка виїхала на місце для охорони громадського порядку та протидії правопорушень.

За словами заступника директора Шпанівського спиртзаводу Ігоря Шумілова, наразі на підприємстві працює 120 людей, які у випадку його ліквідації можуть залишитися без роботи.

- Справа в тому, що нового директора Шпанівського спиртзаводу Ігоря Оберванюка призначили незаконно. Адже наказ про його призначення від 26.11. 2014 підписаний незаконно, бо самого в. о. голови “Концерн Укрспирт” Юрій Мітін призначили незаконно. Наразі його призначення оскаржується у суді. А на Рівненщині зараз відбувається фактично рейдерське захоплення спиртзаводів. Адже наприкінці минулого тижня керівництву концерну "Укрспирт" вдалося змінити керівника Державного підприємства "Зірненський спиртовий завод". До речі, спочатку на цю посаду хотіли призначити того ж таки Оберванюка, якого зараз дали нам. Ми хочемо лише працювати, а зараз «Укрспирт» хоче монополізувати всі спиртзаводи. Тим більше, що саме ДП «Укрспирт» зараз знаходиться у стані ліквідації і має чимало боргів, які немає чим погасити. Тому вони зараз можуть просто забрати всі активи Шпанівського спиртзаводу, а залишити лише пасиви і це призведе до знищення підприємства. Адже реформація, про яку вони кажуть посилаючись на постанову Кабміну, передбачає звільнення колективу і його можливе повернення назад на роботу. Нам за два місяці вже другого директора призначають, хоча офіційного наказу про призначення жодного з них я не бачив, - зазначив Ігор Шумілов.



На підпримку колективу Шпанівського спиртзаводу став і голова Рівненської районної ради Володимир Пилипчук. Він зазначив, що ані з депутатами райради, ні з місцевим керівництвом призначення керівника заводу не було погоджено. Тому, за його словами, він буде відстоювати інтереси людей та спробує розібратися у ситуації. Окрім того, Володимир Пилипчук додав, що в реєстраційній службі підтвердили інформацію про реєстрацію директором Шпанівського спиртзаводу Ігоря Оберванюка.



Андрій Бабяр (крайній справа)

Згодом до будівлі спиртзаводу приїхав і  заступник гендиректора ДП "Укрспирт" з питань безпеки Андрій Бабяр, який стерджував, що призначення нового директора цілком законне і найближчим часом юристи привезуть документи, які це підтвердять.



Посвідчення, яке пред'явив Андрій Бабяр не містить ні його імені, ні імені керівника концерну

- Я пройшов Майдан. Про яке рейдерство Ви зараз говорити? Ми приїхали, щоб дати заводу можливість працювати. Ніхто нікого звільняти не буде, ніхто не закриватиме завод, державне підприємство буде працювати, - сказав Андрій Бабяр.

Проте на питання активістів щодо ліквідації «Укрспирту» та припиненні роботи інших підприємств по Україні він чіткої відповіді не дав. Зазначив лише, що всі заводи працюватимуть, а ті, які нині стоять немають куди збувати свою продукцію.

Згодом приїхав і в. о. голови «Концерн Укрспирт», член ліквідаційної комісії ДП «Укрспирт» Юрій Мітін, який і призначив нового директора Шпанівського спиртзаводу. На закиди працівників підприємства та активістів, що у нього немає таких повноважень і це призначення незаконне, Юрій Мітін відповів, що все відбувається виключно у правовому полі.

- Нам надійшли скарги, що на території Шпанівського спиртзаводу перебувають невідомі люди. Ось ми і приїхали на перевірку. Також планували представити нового директора підприємства, - сказав Юрій Мітін.

Тим часом, працівники підприємства налаштовані рішуче і кажуть, що не допустять входу на спиртзавод нового керівника. Наразі люди продовжують залишатися на території спиртзаводу.

А до журналіста сайту "ВСЕ" після виходу першої публікації по темі, звернулися представники "Укрспирту" з вимогою висвітлити їх позиції щодо цього. Подаємо надіслану інформацію без правок і скорочень:

"Наразі біля ДП «Шпанівський ЕЗХЕ» знаходяться очільники концерну «Укрспирт»  та представники служби безпеки «Укрспирт», що мають забезпечити контроль за потраплянням на територію заводу нового, призначеного відповідно до всіх чинних процедур директора Шпанівського ЕЗХЕ (відповідні документи надішле Вам співробітник нашої прес-служби Пупишев Євген).

Рейдерське захоплення ДП «Шпанівське ЕЗХЕ» провели невідомі особи раніше (основна версія – злочинним угрупуванням Олексія Чоботарьова), у жовтні цього року, щоб налагодити незаконне виробництва етилового спирту. Уповноважені співробітники концерну «Укрспирт» та працівники служби безпеки «Укрспирт» разом з правоохоронними органами повертають його у державну власність, щоб припинити злочини.

Слід розуміти, що дії працівників заводу, що блокують потрапляння на територію підприємства його ж керівників – незаконні, та можуть мати відповідні наслідки в рамках чинного адміністративного та кримінального кодексів.

Заява Ігоря Шумілова про те, що «Укрспирт» знаходиться на стадії ліквідації, тому не може призначати керівників – недостовірна, оскільки Кабінет Міністрів не анонсував та не проводив ліквідації ДП «Укрспирт»".


Сайт чесних новин

Комментариев нет:

Отправить комментарий