четверг, 4 июня 2015 г.

Київрада не забрала у сусіда Азарова 10 гектарів, бо суд назвав це загрозою «стабільності»


Суд визнав недійсним рішення Київради про розірвання орендного договору з ТОВ «МАК», незважаючи на порушення умов договору й положень Земельного кодексу. Про це йдеться в рішенні Господарського суду м.Києва від 19 травня.
Йдеться про ділянку площею 9,81 га на Житомирському шосе (19-й км) у Святошинському  районі м. Києва (кадастровий 8000000000:75:661:0001).

Раніше вона належала до лісових площ Святошинського лісопаркового господарства. Однак у 2007р. Київрада ухвалила зміни до Програми розвитку зеленої зони міста Києва. Згідно з цими змінами ділянку вилучили з переліку розподілу лісових площ і вилучили з категорії земель лісового фонду – натомість зарахувавши до земель запасу промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення. Цим же рішенням погодили передати ділянку в у довгострокову оренду на 10 років ТОВ «МАК» уже під будівництво торговельно-виробничого комплексу.
Відповідний орендний договір міськрада підписала з фірмою у 2008 р. Окремим пунктом орендаря зобов’язали завершити будівництво в строки, встановлені проектною документацією на будівництво, але не пізніше, ніж через три роки з моменту підписання договору.

У грудні 2014р. Київрада ухвалила рішення про розірвання договору оренди, аргументуючи свої дії тим, що фірма не завершила будівництво у погоджений термін. При цьому міськрада опиралася також на ст.416 Земельного кодексу. Вона дозволяє припинити право користування ділянкою, виданою для забудови, якщо її не використовують з цією метою упродовж трьох років підряд. А в даному випадку фірма не використовувала землю всі сім років. Окрім того міська рада взяла до уваги громадську позицію щодо неприпустимості будівництва в лісопарковій зоні.
У березні фірма звернулася до суду з вимогою визнати рішення недійсним як таке, що прийняте без достатніх правових підстав.
Суд задовольнив позов, рішення своє обґрунтував таким чином. Ненормативні правові акти органу місцевого самоврядування є актами одноразового застосування, тобто вони вичерпують свою дію фактом їхнього виконання і не можуть бути скасовані чи змінені опісля. Рішення Київради від 2007 р., котрим вона погодила віддати фірмі землю в оренду, суд визнав таким ненормативним правовим актом одноразового застосування, який вичерпав свою дію, коли ділянку передали «МАКу».

Нардепи від Партії регіоінв Сергій Клюєв та Григорій Смітюх.

Окрім того, органи місцевого самоврядування не можуть скасовувати свої попередні рішення або вносити до них зміни, якщо відповідно до приписів цих рішень виникли правовідносини, пов’язані з реалізацією певних суб’єктивних прав та охоронюваних законом інтересів, і суб’єкти цих правовідносин заперечують проти їх зміни чи припинення. Відповідно до практики Конституційного суду така норма є «гарантією стабільності суспільних відносин». Тож, оскільки на підставі рішення міськради про землевідвід виникли правовідносини оренди, а позивач заперечує проти припинення такого свого права, то Київрада не може і не мав правових підстав розривати договір.
Власником фірми «МАК» на момент оформлення оренди й понині є фірми «ФК «Антарес» і «КУА «Антара», основним кінцевим бенефіціаром котрих є Григорій Смітюх, колишній народний депутат від Партії регіонів, близький до Миколи Азарова. Також Смітюх є власником будинку на вул. Липській, у якій останніми роками розміщувався головний штаб Партії регіонів.


Наші гроші

Комментариев нет:

Отправить комментарий