вторник, 14 февраля 2012 г.

УКБС:"Вимивання коштів Сумихіпрому призводить до його штучного банкрутства"

Банкіри вважають, що "Сумихіпром" не може знайти діалогу з владою, щоб врегулювати проблемну заборгованість...

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” неодноразово зверталася до вищих органів влади для вирішення питання врегулювання простроченої кредитної заборгованості одного з найбільших виробників хімічної галузі України – державного підприємства ПАТ “Сумихімпром”.
Але, до цього часу питання врегулювання проблемної заборгованості не вирішено. І це, незважаючи на те, що банківські установи, враховуючи ослаблення конкурентних позицій у галузі, пішли назустріч позичальнику та переглянули умови кредитування, зменшивши навантаження на “Сумихімпром”.
Більше того, останнім часом у ЗМІ з’явились публікації про зловживання в ПАТ “Сумихімпром”. Так, Інформаційне агентство “Ліга-БізнесІнформ” оприлюднило інформацію про виявлення Держфінінспекцією на вказаному підприємстві порушень більше 9,8 млн. грн. (не стягнення дебіторської заборгованості з дистриб’ютора).
В той же час, низка інших інтернет-порталів розмістили публікації про проведення ПАТ “Сумихімпром” закупілі брухту чорних металів по завищених цінах (4 тис. грн. за тонну при ринковій ціні 2,7 тис. грн. за тонну) на загальну суму 48 млн.грн.
Гострота ситуації поглиблюється тим, що “Сумихіпром” є містоутворюючим підприємством, оскільки на ньому працює понад 5000 осіб. Таким чином, під загрозою лишитися без робочого місця опиняються тисячі працівників хімічної галузі нашої держави.
Крім того, експерти Асоціації вбачають в умисному невиконанні “Сумихімпромом” своїх кредитних зобов’язань передумови для штучного банкрутства держпідприємства з метою перерозподілу промислових потужностей на користь приватних структур.
Таким чином, вказаний суб’єкт бюджетоутворюючої галузі (хімічної промисловості) має реальні перспективи стати наступним, після 331 державних підприємств, які вже перебувають в процедурах банкрутства за останніми даними Держдепартаменту з питань банкрутства.
“УКБС стурбований тим, що наявність непрозорих схем для штучного вимивання коштів “Сумихімпрому” заважає підприємству цивілізовано врегулювати боргові питання. Крім того, це свідчить про відсутність конструктивного діалогу з владою щодо визначення оптимальних шляхів збереження виробничого потенціалу стратегічно-важливого для країни суб’єкта господарювання, – зазначила Генеральний директор Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз” Галина Оліфер. – Такий підхід суперечить Президентській Програмі економічних реформ на 2010–2014 р.р., яка передбачає усунення структурних проблем та модернізацію базових секторів промисловості для подолання негативних наслідків фінансової кризи у національній економіці”.


Пресс-релиз Ассоциации "Украинский кредитно-банковский союз"

Олифер Галина Ивановна

Агентство конфликтного PR — /PR i Z/

Комментариев нет:

Отправить комментарий