вторник, 27 мая 2014 г.

Анатолій Родзинський. Постачальники відкатів для судової влади: хто вони?


Анатолій Родзинський

Останнім часом все частіше надбанням громадськості стають шахрайські корупційні схеми, якими обріс державний апарат.


Рейдерські атаки і захвати майна громадян і підприємств, які жівілі і живили корумпованих чиновників від судової влади, придаются гласності. Однак для легалізації незаконних захоплень чужого майна без надійних виконавців і помічників не обійтися. Одним з таких виконавців і постачальників свіжих порцій відкатів для судової влади став адвокат-«розводила» Анатолій Родзинський.

Завдяки сумнівним напівлегальним схемам банкрутства фізичних та юридичних осіб, розробленим і застосовуваним Анатолієм Родзинським, багато хто позбувся свого майна, кошти від продажу якого плавно перетекли до кишень нечесних чиновників, їх наближених, самого Родзинського та його родичів.

Спочатку в Харкові, потім у Києві Анатолій Родзинський отримав сумну популярність як так званого «антиколектора»: створений ним «Консультаційний центр з питань банкрутства» (пізніше - ТОВ «Центр банкрутства») нібито допомагав громадянам і підприємствам, які мали кредитні зобов’язання перед банками, погасити їх за допомогою процедури банкрутства. Однак на ділі практикуемая Анатолієм Родзинським схема виявилася шахрайської.

Користуючись недосконалістю українського законодавства, Родзинський укладав з клієнтами договір на надання "інформаційно-консультаційного обслуговування", отримував 100%-ву передоплату за послуги в розмірі 6000 у. е. , Подавав документи до господарського суду Харківської області на відкриття провадження справи з банкрутства, після чого починав ліквідаційну процедуру.

У свою чергу, банки, прагнучи захистити свої інтереси, подавали позови про стягнення боргу, заяви в правоохоронні органи про шахрайство і підробку документів. При цьому суди апеляційної та касаційної інстанції рішення господарського суду Харківської області, в яких брав участь Родзинський, скасовували.

У результаті клієнти Родзинського, навіть пройшовши процедуру банкрутства, що не звільнялися від виплати кредиту, більше того - після продажу їх майна в рамках процесу ліквідації виручених коштів не вистачало, щоб погасити борг. Причому Родзинський не гребував за такою схемою відбирати майно навіть у інвалідів! Водночас, «Консультаційний центр з питань банкрутства» Родзинського ніякої відповідальності перед клієнтами не ніс, т. до. згідно з договором всього лише консультував.

Втілення в життя шахрайської схеми Родзинського стало можливим завдяки його корупційним відносинам у Господарському суді Харківської області. Більшість справ про банкрутство, за якими арбітражним керуючим виступав Анатолій Родзинський, розглядав суддя Господарського суду Харківської області Швидкін А. Про. Також, коли в 2010 році було зареєстровано ТОВ «Центр банкрутства» з 100-відсотковою участю Родзинського, в ньому майже рік пропрацював директором хтось Карелкін Ігор Олександрович - колишній співробітник Господарського суду Харківської області. Зараз Карелкін І. А. керує харківським офісом юридичної контори Родзинського і виконує функції ходка до суддів цього Госпсуду і, не соромлячись (свій же), дає їм хабарі для винесення потрібних рішень.

До 2012 року в якості «адвоката» та арбітражного керуючого-антиколектора Анатолій Родзинський не виграв жодного спору з банками по кредитах в судах вищих інстанцій. При цьому схеми фіктивного банкрутства, використовувані ним, тільки погіршили ситуацію багатьох банківських боржників, які, по-перше, позбулися свого майна, а, по-друге, проти яких в результаті співпраці з Родзинським, були порушені кримінальні справи.

За словами самого ж Родзинського, він створив цілий ринок банкрутств фізичних осіб-підприємців, і за наданням подібної послуги до нього звернулися більше тисячі клієнтів. Тобто махінаторів вдалося поставити на конвеєр обман своїх клієнтів в промислових масштабах.

Така діяльність не могла довго залишатися безкарною. Увечері 1 липня 2011 року в Харкові невідомий розбив вікно позашляховика Родзинського і кинув йому в руки пляшку із запальною сумішшю, яка тут же вибухнула. В результаті Анатолій Родзинський і його водій отримали опіки 3-й і 4-го ступеня тяжкості. Слідчі органи порушили кримінальну справу, висувалися різні версії, за однією з яких причиною замаху стала «подяку» родичів зневіреного боржника банку, який в результаті реалізації шахрайської схеми Родзинського втратив все майно і пішов з життя. Вчинив замах до цих пір не знайдений.

Проте час йде. Родзинський переїхав до Києва і відкрив офіс у найдорожчому бізнес-центрі «Парус». Оперившийся на грошах обдурених ним фізосіб, Родзинський зрозумів, що без підтримки своїх сумнівних юридичних схем судами вищих інстанцій, йому нічого сказати своїм новим клієнтам. Будь напівлегальна юридична схема може перейти в розряд легальної тільки за допомогою ангажування судів, в даному випадку - господарських, причому всіх рівнів: місцевих, апеляційних і, звичайно ж, Вищого. При цьому Родзинський зараз «вирішує питання» вже не тільки у місцевих господарських судах, підкуповуючи суддів.

Він заручився корупційної підтримкою голови Вищого госпсуду України - Татькова Віктора Івановича, відкочуючись частина незаконно набутого майна за заниженими цінами. Родзинський розробляє схеми захоплення чужого майна, підбирає лояльних арбітражних керуючих, готує юридичні документи, а Віктор Татьков тисне на суддів посадовою ресурсом під загрозою звільнення, змушуючи приймати постанови і рішення, що легалізували незаконні схеми. Тобто Анатолій Родзинський - не хто інший, як виконавець рейдерських захоплень майна підприємств і громадян. Природно, при такому «легалізувати кидалово» є постраждалі і жертви, які такими бути не бажають і, напевно, дають зрозуміти, що, відбираючи власність у інших, «кидала» і сам може позбутися всього, що у нього є.

У грудні 2012 р. А. Родзинський організував і став головою Всеукраїнської громадської організації "Українська палата арбітражних керуючих". Дана організація - черговий «державний проект» колишнього Міністра юстиції, а нині - голови Вищої ради юстиції України Олександра Лавриновича з отримання грошей з кожної процедури банкрутства. Як сказав Анатолій Родзинський одному арбітражному керуючому з Черкас, мотивуючи його стати членом своєї так званої палати арбітражних керуючих: «Не турбуйся, я вирішую всі питання в Міністерстві юстиції. Максим Лавринович (син Олександра Лавриновича) - мій близький друг. У Вищому господарському теж вирішать, як потрібно. На Татькова прямий вихід. Потрібно тільки відкотити відсоток від продажу майна твого банкрута або продати це майно на «нашу» компанію за заниженою ціною. Оцінку і аукціон на біржі проведемо заднім числом ». Родзинський блефував тільки в одному - з Татькова він вирішував питання не напряму, а через посередника - Руслана Георгійовича Браславського. Руслан, в свою чергу, грав роль прокладки між головою ВГСУ Татькова і замовниками. Від імені Татькова, Руслан Браславський займався рішалово питань з виконавчою владою, з органами реєстрації, БТІ та багатьма судами. Якщо Руслан не міг вирішити питання, включався сам Татьков і під загрозою звільнення домагався прийняття незаконних корупційних рішень від всіх судів своєї юрисдикції. Родзинський підкреслював, що він в одній команді з Русланом і Віктором Татькова, і що проблем з потрібним судовим рішенням не буде.

Цікаво, що в Донецьку під керівництвом Татькова свого часу була створена Товарна біржа «Універсал плюс», через яку на проведених заднім числом аукціонах було незаконно продано майно десятків компаній на сотні мільйонів гривень. На цій же біржі на таких же незаконно проведених аукціонах купував майно і сам Анатолій Родзинський. Причому це майно належало його ж клієнтам, процедуру банкрутства яких він же і проводив, як арбітражний керуючий. Природно, Родзинський намагався скуповувати таке майно таємно, на свої підставні компанії. Але, як відомо, таємне рано чи пізно стає явним. Перепродавши кілька разів куплене за мізер майно своїх клієнтів, аферист Родзинський зрештою оформляв його на фірми, в яких він же і був засновником, або засновниками були його найближчі родичі.

На середньому рівні Родзинський заручився підтримкою Чижмарь Катерини Іванівни - директора Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Мін’юсту, а також Хорунжого Юліана Андрійовича - у минулому заступника начальника управління з питань банкрутства Мін’юсту, а нині заангажованого спікера на конференціях, що проводяться Родзинським від Палати арбітражних керуючих.

Згідно з положеннями нової редакції Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», передбачена необхідність створення саморегулюючої громадської організації арбітражних керуючих, з якою суди будуть погоджувати кандидатури будь-якого арбітражного керуючого на будь-який процес банкрутства. Більш того, апеляційні господарські суди формують у кожній області свій реєстр арбітражних керуючих, з яких у свою чергу і виробляється призначення кандидатур на кожну конкретну справу про банкрутство. ВГО "Українська палата арбітражних керуючих", створена Анатолієм Родзинським і є такою організацією, яка буде отримувати узаконений відкат з кожного зареєстрованого арбітражного керуючого України за кожне їх призначення з банкрутства.

Вступ і членські внески Родзинський декларує, як безкоштовні. Після самопіару на «5-му» і «Першому діловому» каналах в січні-лютому 2013 року, Родзинський почав активну заманювання арбітражних керуючих в багатьох містах України під виглядом безкоштовних семінарів, на яких він обіцяє золоті гори: індульгенцію від перевірок управління з питань банкрутства Мін’юсту, вирішення питань з правоохоронцями; прихильність служителів Феміди, причому у всіх інстанціях; внесення кандидатури арбітражного керуючого до реєстрів обласних господарських судів всієї України. Основні ж справжні цілі Родзинського при створенні «своєї» палати арбітражних керуючих дві.

Перша - контроль в справах про банкрутство, які будуть вести арбітражні керуючі своєї палати для виявлення найбільш ласих активів підприємств-банкрутів та банкрутів-фізосіб. Друга - продаж майна цих підприємств за заниженою в декілька разів від ринкової вартості ціною своїм же зацікавленим особам (читай собі), використовуючи ресурс керівництва Вищого госпсуду України і «деребану» різницю вартості з головою Вищого Госпсуду України - Татькова В. І. Адже нова редакція Закону «Про банкрутство» дозволяє арбітражним керуючим (читай - Родзинському) оцінювати майно боржника на свій розсуд, «на око». Всі інші «добропорядні» цілі і завдання створюваної великим махінатором палати арбітражних керуючих - не що інше, як гасло, за яким ховаються справжні цілі - обдурити всіх і вся. Схема дій Родзинського, знову ж, проста і цинічна: спочатку він сприяє входженню арбітражних керуючих у справу про банкрутство, ставлячи їх у певну залежність. А потім вимагає від них занизити в кілька разів ринкову вартість майна банкрутів і поставити підписи в документах, заднім числом проведених аукціонів. І що цікаво, в цей же час самі підприємства-банкрути є клієнтами Анатолія Родзинського - вже як юриста. Тобто з одного боку він підставляв арбітражних керуючих, схиляючи їх до незаконних дій, а з іншого - кидал своїх клієнтів, що перебувають у процедурі банкрутства, продаючи їх майно за безцінь своїм же компаніям, засновниками яких був або сам Анатолій Родзинський, або його родичі. Ну, а отримана вигода деребану вже з вищезазначеними високопосадовими служителями Феміди.

Але, схоже, не все коту масниця. Сьогодні десятки постраждалих - підприємців і звичайних громадян, що позбулися свого майна - подали до органів МВС і прокуратури заяви про факти шахрайства Родзинського. І неспроста Міністерство Юстиції дистанціювався від останньої так званої конференції, пишно організованою за гроші обдурених клієнтів махінатором і кидалою Родзинським в готелі «Хайат» 5 квітня цього року. Досвід багатьох людей, яких обібрав і підставив Анатолій Родзинський, є попередженням для інших, що будь-які зв’язки як економічного, так і юридичного характеру з цією людиною можуть спричинити за собою серйозні негативні наслідки.

Біографічна довідка:

Родзинський Анатолій Анатолійович: народився 6 грудня 1975 року в г. Харкові. Юридичну освіту здобув в Інституті післядипломної освіти Харківського національного педагогічного університету ім. Г. Сковороди. Депутат Харківської міської ради від партії «Сильна Україна» (надалі від Партії регіонів) 2010-2015 рр..

У 2008 г. організував і очолив Консультаційний центр з питань банкрутства (з 2010 р. - Центр банкрутства) (г. Харків). У 2011-2012 рр.. працював заступником начальника управління - начальником відділу супроводу процедур банкрутства та інформаційно-аналітичної роботи Управління з питань банкрутства Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідченого органу Міністерства Юстиції України. У 29. 12. 2012 г. організував і очолив Всеукраїнську громадську організацію "Українська палата арбітражних керуючих".

АНТИКОР

Комментариев нет:

Отправить комментарий