понедельник, 26 декабря 2011 г.

Власник ХМЗ не перерахував кошти до держбюджету і найняв страйкарів

.Працівники Херсонського машинобудівного заводу (ХМЗ), які страйкують під Кабміном, навіть не здогадуються про справжні причини пікету, а більшість страйкарів не працюють на ХМЗ. Раніше ХМЗ був у державній власності, та кілька років тому його викупив у приватну власність Олександр Олійник, проте 34 мільйони гривень до державного бюджету так і не перерахував.

При цьому новий господар з 1500 працівників 1100 залишив без роботи. Звісно, що держава таку угоду з новим власником визнала недійсною. Тепер власник найняв пікетувальників, аби прикрити власне шахрайство. За офіційною версією, протестують тут проти тиску місцевої влади. Насправді - причину акції не знають навіть самі організатори. Так, на запитання про привід страйкувальників, один з керівників заводу лише розвів руками.

«Зараз пройшли жнива, і в сільгоспвиробника, колгоспника є кошти. Він закуповує якусь техніку для збору врожаю», - тільки й зміг пояснити Заступник начальника ВТК Херсонського машинобудівного заводу Рашид Шарипов.

У власників Херсонського машинобудівного заводу і справді виникли проблеми у взаємовідносинах з одним із комерційних банків. Внаслідок цього ХМЗ став розмінною монетою, адже майно саме цього заводу власник вирішив закласти у банк для отримання дофінансування. У такій ситуації, як уже традиційно слалося в Україні, власники бізнесу дають простим робітникам транспаранти і намагаються будь що політизувати свої взаємовідносини з комерційними банками та вимагаючи у держави кошти на власний приватний бізнес. Відтак, не дивно, що причини пікету страйкувальникам навіть не повідомили.

«Сказали стояти, я і стою. Привезли, поставили, я й стою, от і все. Більше я нічого казати не буду, нічого не знаю», - відповіла жінка. Інша ж представниця страйкарів, як виявилось, боролася зовсім за інші права, не підозрюючи про реальні причини акції.

«Ми хочемо, аби нам повернули нашу пенсію, те, що ми заробили», - заявила вона.

Підтримати страйкарів з ХМЗ прийшли і колеги-робітники з Білоцерківського машинобудівного заводу. Втім, на запитання до пікетувальників, на якому ж саме підприємстві вони працюють, люди відповідають, що на обох. Загалом  серед учасників пікету можна було знайти лише п’ятьох представників ХерсонМАЗу. Втім, керівництво підприємства-організатора називає дещо інші цифри.

«Зараз на даний момент тут знаходиться сто працівників Херсонського машинобудівного заводу і приблизно сотня з Білоцерківського машинобудівного заводу», - зазначив Рашид Шарипов. Щоправда, більшість страйкарів зовсім не нагадують робітників – у натовпі переважно молодь та пенсіонери. Коли закінчиться пікет і можна буде поїхати додому, люди не знають. А поки що – харчуються прямо на вулиці і розважають себе як можуть.


AgroNews

Комментариев нет:

Отправить комментарий