вторник, 30 августа 2011 г.

Як вінницький Nemiroff бореться із "рейдерами" у Москві


.Конфлікт акціонерів українського горілчаного гіганта Nemiroff перекинувся і на російську територію. Минулого тижня стало відомо про силове захоплення складів, що належать торговому дому Nemiroff, та пролунали заяви Якова Грібова про перенесення основного виробництва у Росію. А тим часом суд на Кіпрі заборонив міноритарним акціонерам, що об’єдналися проти засновника, змінювати структуру компанії.

- Чула, Грібов вже хоче перенести наш завод до Москви…

- Та ж він нам на зустрічі у будинку культури казав, що вони планують розширювати тут виробництво й тому міняють керівництво… Обіцяли, що зарплату скоро піднімуть…

- Авжеж, сказали, а потім ми місяць на роботу не ходили, а по наших цехах якісь бандюки лазили. Я досі із острахом на своє робоче місце прихожу, постійно озираюсь, щоб якийсь мордоворот не підійшов ззаду…

- Нам теж дісталося – через простій заводу наша дитина замість моря лише до свекрухи у село поїхала…

- От вже хазяї, вір їм після цього… Якби міліція не повернула Аллу Сигізмундівну (Глусь – авт.) на завод, нам би зараз довелося ставати на облік до центру зайнятості та шукати гроші, щоб сім’ю прокормити…

Такий діалог довелося мені почути минулого тижня, коли проїжджаючи через Немирів, зупинився біля заводу відомої на весь компанії Nemiroff, де якраз люди йшли на роботу. У цих словах трьох працівниць з конвеєру можна зрозуміти усю суть того конфлікту, який вже кілька місяців поспіль збуджує громадськість цього районного центру Вінниччини й розповсюдився далеко за кордони України. І цих простих людей можна зрозуміти, їх, як і більшість вінничан, турбує доля вінницького бренду, з яким у багатьох країнах світу асоціюють не тільки Вінниччину, а всю нашу країну.



 Винница.info: Як вінницький Nemiroff бореться із "рейдерами" у Москві

А хвилюватися є з чого, адже після того, як на початку липня підприємство після захвату та зупинки знову ритмічно запрацювало, як у пресі з’явилися заяви одного із співзасновників компанії Якова Грібова про перенесення основного виробництва компанії у Росію, яке миттєво розповсюдили інформаційні агенції та передрукували газети.

- Зрозуміло, що конфлікт триватиме ще якийсь час, тому для того, щоб не втратити долю на ринку Росії, прийнято рішення розпочати тут основне виробництво, - заявив нещодавно Грібов.

Хоча, навіщо пан Грібов робив таку заяву невідомо, адже горілку Nemiroff у Росії вже три роки виробляють на потужностях Ярославського лікеро-горілчаного заводу. Саме на цьому підприємстві фахівці Nemiroff змогли налагодити випуск продукції із стабільно високою якістю, яка досягнута на немирівському заводі на Вінниччині.

 Винница.info: Як вінницький Nemiroff бореться із "рейдерами" у Москві

Проте, виявляється це лише «чергова качка», яка запущена «ображеним» акціонером через те, що вітчизняне законодавство та судова система не дала йому змогу вільно «дерибанити» всесвітньовідомий бренд, над створенням та розвитком якого працювали та працюють понад 3 тисячі його працівників. Але не зумівши виконати свій план в Україні, «ображені» вирішили здійснити рейдерське захоплення підрозділу компанії у Росії. Сподіваючись через захоплення структури, через яку постачається понад 30% усієї продукції компанії, таки змусити Олександра Глуся придбати долю цих партнерів за ціною вищою від ринкової.

- У Росії український сценарій відобразився немов у дзеркалі – силове захоплення офісу й складських приміщень у Москві, усунення генерального директора від виконання своїх обов’язків, зупинка відвантаження навіть передплаченої продукції», - розповідає Олександр Глусь.

І усе це відбувається на фоні рішення Кіпрського окружного суду, винесеного 19 серпня, яким міноритарним акціонерам, що об’єдналися заборонено приймати будь-яке рішення чи дії по зміні структури управління компанії Nemiroff Холдинг та її дочірніх підприємств.

Проте, діючи за принципом «переможців не судять» пан Грібов та його прибічники наражаються на серйозні проблеми. Адже, за тим же рішенням кіпрського суду, у разі його не виконання відповідачам загрожує арешт та навіть конфіскація майна. Недотримуючись угоди акціонерів, укладеної за британським правом, Я. Грібов та брати Кіпіші навмисно спотворюють реальну інформацію про структуру акціонерного капіталу. Адже офіційний документ визнає легітимним тільки ті збори, яке відбувається за участю кворуму, що володіє в сукупності 75% і більше акцій. Навіть ті питання, які відносяться до компетенції простої більшості, повинні прийматися на легітимних зборах за умови присутності кворуму і належного проведення згідно регламенту таких зборів. Без блокуючого пакета Олександра Глуся кворум відсутній.

На думку Олександра Глуся, заяви про перенесення виробництва напоїв до Росії є блефом: «Я не вірю їхнім заявам. По-перше, у них немає на це прав, по-друге, вони нічого не збираються в принципі виробляти. Вони звикли жити на дивіденди і не дуже добре розбираються в реаліях бізнесу. Вони не можуть розпоряджатися торговими марками, поки блокуючий пакет компанії знаходиться у мене», - сказав він.

А на Вінничини у Немирові, у керівництва підприємства інші клопоти. Заводу, що простояв майже півтора місяці треба надолужити згаяне. І завдяки гарній праці простих робітників, які не піддалися тиску і не повелися на «пропозиції» з боку Я.Грібова та А.Кіпіша, компанії Nemiroff це гарно вдається.


 Винница.info: Як вінницький Nemiroff бореться із "рейдерами" у Москві

Вже за майже два місяці завод працює у три зміни на повну, а до бюджетів за цей час надійшло понад 200 мільйонів гривень. За цей час підприємство не тільки випустило «зимові обсяги» продукції, але й знайшло можливість підвищити зарплатню працівникам, що так гарно обіцяли, але і не думали робити «рейдери».

А тим часом, керівництво холдингу збирається відстояти свої права у російських судах, як це було зроблено в Україні. Пройшовши «чистилище» у понад 12 судових процесах, Олександр Глусь не втрачає оптимізм й поширює його на оточуючих.


 Винница.info: Як вінницький Nemiroff бореться із "рейдерами" у Москві

«Міжнародний бренд Nemiroff має унікальний потенціал розвитку, і явно не його доля – бути понівеченим зсередини компанії через чиїсь нездорові амбіції», - каже він, посміхаючись. І вже займається розробкою альтернативної схеми постачання Nemiroff у Росію та розширення виробництва у Ярославлі, щоб тамтешні споживачі не відчули дефіциту улюбленої української горілки.

Юрий Басюк, ВИННИЦА.info

Комментариев нет:

Отправить комментарий