вторник, 21 апреля 2015 г.

Комуналізація чи рейдерство: Закарпаття залишилось без власного виробника біопрепаратів


Закарпатське обласне державне виробниче підприємство по біологічному методу боротьби з шкідниками, хворобами і бур'янами наразі більше схоже на пустир.

Колись найкраще в Україні і єдине на весь «Союз», збудоване за індивідуальним проектом, що включав кращі надбання в галузі, зараз воно перетворилось на будівлю з порожніми кабінетами з вирваними дверима та рештками поламаних меблів.

За допомогою біолабораторії, вже через рік після введення її в експлуатацію у 80-х, власними препаратами у краї обробляли 20-25 тисяч гектарів землі. Практично новостворене підприємство закривало всі потреби закарпатських товаровиробників у біопрепаратах, його продукцію активно закуповували ще й господарства Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської областей, а також Словаччини.



- Виживали тому, що самі заробляли на себе, - каже колишній директор біолабораторії Ярослав Шкварчук. - Унікальне виробництво не потребувало великої кількості людей. В різний період тут працювало 15-20 чоловік, а в перспективі передбачалося до 40 працівників з агрономічною освітою. Оскільки закарпатський агропром неспроможний був забезпечити підприємство коштами, для будівництва цього було взято банківський кредит майже на 450 тисяч карбованців, який успішно погасили в процесі господарювання. Зарплата, відрахування – все ішло за рахунок власного виробництва.

Підприємство продовжувало працювати до тих пір, поки в 2010 році не приїхала комісія з районного управління, адміністрації, районної ради та представників області і людей залишили без роботи.

- Причину таких рейдерських дій нам ніхто не пояснював, - веде далі Ярослав Шкварчук. - Відбувалося це як переведення підприємства у спільну власність територіальних громад району.

Проте справжньою метою таких дій, на думку екс-директора, було заволодіння будівлею. Після прийняття районною радою рішення щодо переведення біолабораторії в комунальну власність Фонд державного майна, якому належало підприємство, подав документи до обласної прокуратури, яка опротестувала це рішення.

Виноградівський районний суд скасував рішення 12 сесії 5 скликання Виноградівської районної ради № 220 від 16.10.07 р. про прийняття біолабораторії у спільну власність територіальних громад району. Суд дійшов висновку, що Виноградівська районна рада вийшла за межі своїх повноважень. Із таким рішенням повністю погодився Закарпатський окружний та Львівський апеляційний адміністративний суди, куди з апеляціями зверталася Виноградівська райрада. Наразі справа перебуває у Вищому спеціалізованому суді.



За словами екс-директора, на підприємстві були створені сучасні технологічні умови для розробки різноманітних біопрепаратів – ентомофагів, бактеріальних, грибкових та інших. Кожного року тут вводили бодай один новий препарат.

- Всі матеріальні цінності згідно бухгалтерського обліку я передав по акту новопризначеному директору Січу В.В. – розповів екс-директор. - Загальна вартість наявного на той час в біолабораторії майна складала понад 890 тисяч гривень, у тому числі основних засобів – на 860 тисяч гривень. Після цього, як мені відомо, на підприємство новий керівник прийшов лише через рік уже з ліквідаційною комісією. А зараз тут цілковита розруха. Ні обладнання, ні гайки, ні шурупа – нічого не залишилося.

Рішенням райради від грудня 2008 року біолабораторію передали в оперативне управління районній лікарні. На її місці начебто планували відкрити обласне туберкульозне відділення. Та, як повідомив Голосу Карпат колишній головлікар Михайло Поличко, справа загрузла у судових процесах. Тому до реального управління переданим майном лікарня так і не приступала. На даний же час, за його словами, у зв’язку з розпочатим реформуванням, плани відкриття нового туберкульозного відділення для лікарні взагалі втратили актуальність.



Новий же директор біолабораторії Василь Січ цю сторінку в своїй кар’єрі вважає чорною. У нього досі в робочому кабінеті в сейфі є печатка даного підприємства. Та насправді, каже він, ніколи не був керівником біолабораторії, лише виконував роль наглядача за її справами за дорученням районного начальства. Василь Січ пролив світло і на зникле з підприємства дороговартісне обладнання та інвентар. Виявляється, його ще кілька років тому забрала виконавча служба, аби розрахуватися із зарплатними боргами перед працівниками біолабораторії.

Комуналізація з начебто благою метою на ділі вилилась у цинічне знищення біопідприємства, яке могло б забезпечити біозасобами ком’ятських, боржавських, заріцьких та всіх закарпатських виробників капусти, помідорів, огірків, іншої сільськогосподарської продукції. І зараз опустошена капітальна будівля біопідприємства з ласим шматком землі під Чорною горою чекає, коли з’явиться її новий господар.

Відеоінтерв'ю із колишнім директором біолабораторії Ярославом Шкварчуком ви можете переглянути в публікації "Обласна біолабораторія у Виноградові занепала через незаконну комуналізацію, - екс-керівник".



Голос Карпат

Комментариев нет:

Отправить комментарий