пятница, 5 апреля 2013 г.

У березні було скоєно чотири жорстокі напади на журналістів, пов’язані з професійною діяльністю

Інститут масової інформації звертає увагу на зростання брутальних нападів із побиттям журналістів під час виконання ними професійних обов’язків. У той час, коли депутати із Партії регіонів обурені нападом сніжками на кількох представників їхньої політичної сили після засідання Верховної Ради, а навіть переконують, що метою нападу було убивство, в Україні без жодних покарань обходяться замовники та виконавці жорстоких нападів на журналістів.

За даними моніторингу свободи слова, що проводить ІМІ щомісяця, у березні 2013 року зафіксовано чотири жорстоких нападів на представників ЗМІ. За весь минулий рік було зафіксовано 80 випадків агресивного поводження з журналістами (побиттів, нападів, фізичного насилля та 18 випадків погроз до журналістів), що було майже втричі перевищило показники 2011 року. Попри обіцянки міліції та прокуратури розібратися з нападами на журналістів, вчиненими минулоріч, в середньому лише кожний 20-й нападник несе хоч якесь покарання. Безкарність за напади на журналістів є одним із причин зростання кількості таких нападів.

У березні резонансним випадком побиття став випадок у Вінниці. 5 березня троє невідомих чоловіків жорстоко побили засновника та головного редактора газети «Тарасова правда» Тараса Чорноівана біля його власного будинку. Журналіст потрапив до лікарні з черепно-мозковою травмою, переломами ребер, забоєм грудної клітини, розсіченням голови та численними гематомами. Чорноіван пов’язує напад з виходом останнього номера газети «Тарасова правда», на передовиці якого надруковано сатиричний колаж, а також опубліковано гострий матеріал з критикою народного депутата Олександра Домбровського.

6 березня у Івано-Франківську під час зйомки сюжету передачі «Ревізор» в кав’ярні «Корида» знімальній групі Нового каналу нанесли тілесні ушкодження та пошкодили відеокамеру. Зокрема, постраждала ведуча програми Ольга Фреймут. Власник закладу з криками: «Що це ви тут робите?» почав активно виштовхувати Фреймут і знімальну групу з кухні. За словами Фреймут, їй вивихнули руку і вдарили у плече. Також удари дісталися шеф-редактору проекту Ганні Жижі і хлопцям зі знімальної групи.

13 березня у Херсоні невідомі особи напали на знімальну групу інформаційного агентства «Таврія News» – оператора Валерія Миронюка та журналіста Олександра Тарасова під час зйомки виселення із квартири багатодітної родини Сорокіних. Молоді хлопці спортивної статури, які приїхали разом із власником спірної квартири Сергієм Сотниковим, штовхали оператора, затуляли та хапали за камеру і руки, намагаючись перешкодити знімати. Один з чоловіків за допомогою захвата за шию повалив на сходи та почав бити Тарасова. Присутні на місці співробітники патрульно-постової служби міліції та співробітники Комсомольського відділу міліції УМВС у Херсонській області, не вчиняли жодних дій, щоб зупинити злочин.

28 березня у Києві на Подолі на журналіста каналу «2+2» Євгена Агаркова напав чоловік заступниці директора Київського вищого професійного училища швейного та перукарського мистецтва. Інцидент стався біля училища, коли журналіст знімав на телефон величезні бурульки, які висіли на будівлі.

ІМІ наголошує, що напад на будь-якого громадянина є таким же правопорушенням, як напад на народного депутата, по факту якого кримінальна справа порушується протягом лічених годин. Інститут закликає також органи правоохоронні органи та органи правосуддя не застосовувати вибірковий підхід у розслідуванні тієї чи іншої справи, пов’язаної з нападами на журналістів під час виконання ними професійних обов’язків.

Тарасова Правда

Комментариев нет:

Отправить комментарий