четверг, 11 апреля 2013 г.

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ з приводу спроб рейдерського захоплення

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ з приводу спроб рейдерського захоплення
Просмотр Редактировать

Агентство конфликтного PR — /PR i Z/

11 апреля 2013 года
http://pr-z.com.ua/node/8419

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ з приводу спроб рейдерського захоплення ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод»



Президенту України
пану Януковичу Віктору Федоровичу
01001, м. Київ, вул. Шовковична, 12

Прем’єр-міністру України
пану Азарову Миколі Яновичу
01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2

Генеральному прокурору України
державному раднику юстиції
Пшонці Віктору Павловичу
01601, м.Київ, вул. Різницька 13/15

Міжвідомчій комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств
01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2



ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ
з приводу спроб рейдерського захоплення
ВАТ «Коростенський щебзавод» та
ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод»


Нас, акціонерів, членів трудових колективів ВАТ «Коростенський щебзавод», ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» та пересічних коростенців, звернутися до Вас змушує шалений тиск на наші підприємства з боку рейдерських угрупувань з метою його захоплення. При цьому рейдери не гребують ні фальсифікаціями, ні шахрайством, ні сфабрикованими кримінальними справами, ні рішеннями корумпованих судів, ні явно злочинними діями.
Не дивно, що ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» привернули увагу рейдерів, адже наші підприємства є одними з найбільших в Коростенькому районі Житомирської області. ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» стабільно працюють уже багато років, їх продукція постійно користується попитом як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Щомісячно наші підприємства сплачують до державного бюджету України та до місцевих бюджетів мільйони гривень та обов’язкових платежів. Більше того, підприємства роблять вагомий внесок в розвиток інфраструктури Коростенського району. Так, за нашою участю реконструюються і ремонтуються лікарні, школи, сільські ради і т.ін.
Свої зусилля у рейдерському захопленні наших підприємств об’єднали Сергій Петрович Тищенко (власник групи компаній «Фактор», банку «Фортуна-банк»), а по-сумісництву – бізнес-партнер і давній товариш заступника фракції «Батьківщина» у Верховній Раді України народного депутата Пашинського Сергія Володимировича (http://www.gazeta.dp.ua/read/partiynaya_narkozavisimost), гранітний магнат Ігор Володимирович Наумець (власник групи компаній «Юнігран», Малинського та Коростенського кар’єрів), народний депутат Володимир Анатолійович Пехов (член депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді України). Використовуючи потужний фінансовий та адміністративний ресурс, рейдерами до злочинних дій по незаконному захопленню коростенських підприємств залучаються засоби масової інформації, нечисті на руки посадові особи правоохоронних органів, органів державної влади та місцевого самоврядування.
Свої перші кроки у захопленні ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» рейдери розпочали ще декілька років назад, примушуючи дрібних акціонерів продавати свої акції (http://www.zhitomir.info/news_78048.html). Придбавши певну частину акцій, вони почали дискредитувати керівництво підприємства та агітувати акціонерів переобрати органи управління. При цьому вони, звісно, пропонували обрати «справжніх професіоналів» - представників рейдерських компаній. Слід додати, що до органів управління наших підприємств у переважній більшості входять працівники, котрі не один десяток років пропрацювали на підприємствах. Згодом, коли пану Наумцю у важкі для України і, звичайно, для працівників ВАТ «Коростенський щебзавод», за безцінь (від 4 до 10 копійок) вдалось скупити блокуючий пакет акцій, Ігор Наумець почав підлий шантаж підприємства, зриваючи проведення загальних зборів і не даючи йому можливість приймати важливі для нормального функціонування рішення, у т. ч. ті, які були необхідні для виконання вимог Закону України «Про акціонерні товариства» (http://www.zhitomir.info/news_78048.html).
Втім, коли спроби рейдерів нахрапом захопити коростенські підприємства провалились, тактика змінилась. Події на ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» почали розвиватися за класичним сценарієм рейдерського захоплення.
Перший етап – збір інформації про підприємства та інформаційна атака з метою дискредитації посадових осіб підприємств.
Нам відомо, що рейдери для того, щоб надати своїм злочинним діям законного вигляду і для забезпечення максимальної ефективності своїх дій попередньо провели декілька технічних маніпуляцій з акціями наших підприємств.
Так, Ігор Наумець, володіючи через підконтрольні йому підприємства більше 40% акцій ВАТ «Коростенський щебзавод», «поділився» акціями з Сергієм Тищенком перекинувши на його підприємства (ТОВ «Фактор Груп», ТОВ «Подол - Сіті» та ін.) пакети акцій, достатні для того, щоб як власники часток у розмірі 10 і більше відсотків від розміру статутного капіталу вони могли, використовуючи Закон України «Про акціонерні товариства», вимагати скликання позачергових зборів акціонерного товариства, обов’язкового включення до порядку денного пропозицій та кандидатур для обрання до органів товариства, надання інформації та документів про діяльність ВАТ «Коростенський щебзавод» тощо. Крім того, невеличкі пакети акцій було перекинуто на кілька десятків фізичних осіб для того, щоб у подальшому їх можна було використовувати для масових акцій, наприклад, по зриву загальних зборів акціонерів чи «організованому» зверненні акціонерів по наданню інформації та документів підприємства. Не забули Сергій Тищенко та Ігор Наумець взяти в долю і представника фракції Партії регіонів у Верховній Раді України – народного депутата Володимира Анатолійовича Пехова. Про це він сам заявив на спільній зустрічі, організованій у березні 2013 року Коростенським міським головою Москаленко В. В. що пройшла у присутності самого міського голови, Голови Коростенської райдержадміністрації Нагорняка В. В. за участю з однієї сторони – представника Коростенського щебзаводу Біжана Ю. Т. і з другої сторони – представників рейдерського угрупування: Сергія Тищенка, Володимира Пехова і знаного в рейдерських колах «фахівця» Олександра Лебедя.
З акціями ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» рейдери здійснили дещо інші операції. Придбавши невеличкий пакет акцій ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод», вони почали дробити його між своїми людьми, передаючи кожному із них у власність по 5 акцій, що становить аж 0,000294% від розміру статутного капіталу. Внаслідок таких дій кількість акціонерів ПрАТ було збільшено з 39 осіб (станом на 27.12.2012 року) до 102 осіб (станом на 20.02.2013 року). Як показав подальший перебіг подій, метою таких маніпуляцій було, по-перше змусити підприємство з кількістю понад 100 акціонерів нести витрати по перетворенню у публічне акціонерне товариство. По-друге, забезпечити можливість «легального» блокування проведення понад 70 акціонерами проведення загальних зборів акціонерів (тільки за останні 3 місяці було зірвано двоє зборів). По-третє, здійснення «організованого» звернення акціонерів про надання інформації та документів акціонерного товариства. По-четверте, звернення зі скаргами до судів, контролюючих та правоохоронних органів для організації адміністративного тиску на підприємство. В останніх трьох напрямках значну активність проявляють такі бійці рейдерського угрупування, як: Лебедь Олександр Олександрович, Неженець-Чеканова Натела Євгенівна, Старіков Артем Володимирович, Топчій Сергій Валерійович, Волківський Дмитро Володимирович, Кушнір Олексій Георгійович, Харитончук Андрій Сергійович, Кучин Володимир Анатолійович, Теслюк Ельвіра Володимирівна, Розуменко Андрій Павлович.
Усі зазначені маніпуляції з акціями наших підприємств рейдерами проподились через контрольований ними ПАТ «Фортуна-банк» (ліцензія зберігача цінних паперів АВ 520283 від 02.02.2010 року), яким згідно повідомлень офіційного сайту НКЦПФР (http://smida.gov.ua) володіє Тищенко Мотрона Iванiвна – 95% акцій та Масленнiкова Антонiна Борисiвна – 5%. ПАТ «Фортуна-банк» згідно повідомлень ЗМІ відомий тим, що у цьому скромному банку свого часу Арсеній Яценюк відкрив рахунок для добровільних пожертвувань на користь «Фронту змін» (http://www.gazeta.dp.ua/read/partiynaya_narkozavisimost). Мабуть цей вибір обумовлено тим, що реальним власником Фортуна-банку, за повідомленням того ж джерела, разом з Сергіем Тищенком був є ще й заступник фракції «Батьківщина» у Верховній Раді України народного депутата Пашинський Сергій Володимирович (http://www.gazeta.dp.ua/read/partiynaya_narkozavisimost).
Крім того, з моменту початку активних дій через свій ПАТ «Фортуна-банк» та ПрАТ «Інвестиційна компанія «ІТТ-інвест» акції ВАТ «Коростенський щебзавод» рейдерами перекодувались на підконтрольні рейдерам офшорні компанії: І.Ес. МАЙНІНГ КОМПАНІ ЛІМІТЕД (Кіпр), VEBRAINVESTMENTSLTD (Кіпр), ФАКТОР КАПІТАЛ ІНТЕРНЕШЕНЕЛ С.А. (Панама), на російську компанію ООО «Стоун капитал» (РФ). Сподіваємось, що все це робилось з отриманням необхідних дозволів НКЦПФР, ліцензій НБУ, та без наміру ухилення від оподаткування чи виведення коштів на офшори, тим більше що згідно публікації у місцевій пресі («Вечірній Коростень» від 16 березня 2013 року та ін.) рейдери оцінили акції виходячи із ціни 1000000 (один мільйон гривень) за 1% (один відсоток) акцій ВАТ «Коростенський щебзавод».
Крім того, з метою збільшення кількості належних акцій рейдери активізували скупку акцій ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод». З цією метою по всьому Коростеню та в місцевій пресі («Вечірній Коростень» від 16 березня 2013 року та ін.) почали розповсюджуватись оголошення про скупку акцій ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод». Усім бажаючим пропонувалось звертатись до довіреної особи рейдерів – Шатковського Сергія Олександровича (тел. 098-743-39-80, e-mail office@factor.com.ua).
Після таких маніпуляцій новоспечені акціонери ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» почали надзвичайно активно «реалізовувати» свої права.
Так, бойовий авангард Сергія Тищенко – компанії ТОВ «Фактор Груп» в особі директора Кот О. П. та ТОВ «Подол-Сіті» в особі директора Котенко В. В. тільки протягом одного місяця з вимогою про скликання позачергових загальних зборів ВАТ «Коростенський щебзавод» і включення до порядку денного зборів питань щодо переобрання посадових органів товариства зверталися 5 разів!!! (12.12.2012 р., 28.12.2012 р., 29.12.2012 р., 01.09.2013 р., 15.01.2013 р.). Однак, після того як ВАТ «Коростенський щебзавод» скликало на вимогу рейдерів загальні збори, витративши на це кілька десятків тисяч гривень !!! (у зв’язку з необхідністю повідомлення про збори більш як трьох тисяч акціонерів), ні ТОВ «Фактор Груп», ні ТОВ «Подол Сіті» для участі у зборах не зареєструвались. Внаслідок цього збори були «успішно» зірвано у зв’язку з тим, що саме кількості належних рейдерам акцій не вистачило для досягнення кворуму. Зрозуміло, що витрати по скликанню та підготовці зборів, друкуванню бюлетенів, оплаті публікацій оголошень і т.д. рейдери відшкодовувати не збираються.
Паралельно, з метою збору інформації про наші підприємства, ТОВ «Фактор Груп» та ТОВ «Подол Сіті» направили з десяток вимог про проведення аудиту на ВАТ «Коростенський щебзавод». Крім того, «призначеними» Тищенком С. та Наумцем І. дрібними акціонерами, до ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» було направлено близько сотні запитів про надання копій документів та інформації про діяльність товариств, у т. ч. й тих, що містять відомості, які становлять комерційну таємницю або належать до інсайдерської інформації.
Долучився до цього процесу і спільник Сергія Тищенка та Ігоря Наумця - народний депутат Володимир Пехов. Використовуючи свій статус народного обранця та ще й від провладної фракції Партії регіонів, він направив депутатський запит до Прокуратури Коростенського району. З огляду на те, що Пехов В., як зазначалось вище, в долі з рейдерами, нас не здивувало, що народний депутат, який за чотири місяці роботи у Верховній Раді України згідно з інформацією офіційного сайту парламенту жодного разу не виступив і не подав жодного законопроекту, так «переймається» дотриманням прав новоспечених акціонерів.
Нас більше занепокоїла позиція прокурора Коростенського району Павлига В.В., який у порушення вимог ст. 20 Закону України «Про прокуратуру» (тобто без попереднього розгляду запиту компетентними органами виконавчої влади, не в межах проведення перевірки, без прийняття передбаченої ч. 3 ст. 21 Закону «Про прокуратуру» постанови) у своєму запиті №66/249-вих-13 від 11.02.2013 року вимагав надати повну інформацію про діяльність ВАТ «Коростенський щебзавод», в т.ч. інсайдерську, а також копії значної кількості документів. Сподіваємось, що прокурор Коростенського району Павлига В.В., на якого законодавством покладається обов’язок по здійсненню нагляду за додержанням законів у нашому районі, не знаходиться у змові з рейдерами.
Поряд зі збором інформації розпочалась інформаційна атака проти наших підприємств та психологічний тиск на акціонерів, членів трудових колективів та посадових осіб ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод».
З метою дискредитації посадових осіб ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» рейдерами було створено сайт (http://www.pravdakorsheb.com.ua) на сторінках якого систематично розміщується викривлена інформація про господарську, в тому числі фінансову, діяльність ВАТ «Коростенський щебзавод», розголошуються здобуті рейдерами злочинним шляхом відомості, які становлять комерційну таємницю наших підприємств. Активними авторами матеріалів цього сайту є самі Сергій Тищенко та Ігорь Наумець, а також їх права рука – Олександр Лебедь. З метою популяризації у Коростенському районі даного сайту з розміщеними рейдерами матеріалами, рейдерами по всьому місту Коростень були розміщені бігборди з рекламою цього сайту. По даному факту правоохоронним органам були подані відповідні заяви про вчинення кримінального правопорушення.
На замовлення групи компаній «Фактор» у місцевій пресі не раз друкувались статті, які зводять наклеп на керівництво Товариств, в тому числі і на його акціонерів, щодо не допуску їх до участі у справах Товариства. Особливо облюбували рейдери місцеву вечірку «Вечірній Коростень» (з чого б це?).
Цинізму рейдерів немає меж. Так, з метою створення проблем та дестабілізації роботи ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» рейдерами у м. Коростені за фінансової підтримки Групи компаній «Фактор» було організовано Благодійний захід «Трудівник заводу – поверни свої акції та встанови справедливість». У рамках зазначеного заходу працівникам, акціонерам (колишнім акціонерам) ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» пропонувалась безкоштовна правова допомога та покритя усіх судових витрат в оскарженні в судах та органах державної влади договорів (правочинів), укладених коли-небудь з ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» чи їх посадовими особами. У листівках з інформаціє про організований рейдерами «благодійний захід», які розповсюджуються і по теперішній час по всьому Коростеню, зазначається, що захід фінансується Групою компаній «Фактор», і пропонується звертатись до групи юристів за адресою: 11500, Житомирська область, м. Коростень, вул. Жовтнева, буд. 50, адмінбудівля ТОВ «Автосвіт ЛТД», 2-й поверх, тел. 0677445937, e-mail yristukr@ukr.net.
Також звертаємо Вашу увагу на те, що з метою реалізації свого амбіційного плану по захопленню ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» рейдери не гребують нічим.
Дійшло навіть до того, що представники групи компаній «Фактор» неодноразово погрожували вбивством посадовим особам Товариства. Зокрема, 28 жовтня 2012 року Тищенко Сергій Петрович на зустрічі із посадовими особами ВАТ «Коростенський щебзавод» погрожував вбивством у разі невиконання його вимог. Згодом погрози вбивством з боку Тищенка С.П. також були підтверджені його представником – Лебедем Олександром Олександровичем, під час телефонної розмови, що відбулася 08 грудня 2012 року. По даному факту правоохоронним органам також були подані відповідні заяви про вчинення кримінального правопорушення.
Для досягнення своєї мети рейдери останнім часом почали тиснути на наше підприємство, створюючи проблеми і нашим контрагентам. Так, рейдерами надсилаються до державних органів та органів місцевого самоврядування листи з неправдивою інформацією, публікуються замовні матеріали у ЗМІ для того, щоб створити якомога більше проблем та перешкод у здійсненні господарської діяльності контрагентам та партнерам наших підприємств.
Нас не здивує, якщо прізвища осіб, які стоять за рейдерським нападом на ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод», або найменування компаній, які намагаються захопити наші підприємства, Ви зустрінете у повідомленнях про захоплення й інших підприємств.
І ці побоювання далеко не безпідставні. Так, згідно повідомлень засобів масової інформації та Інтернет-видань «в активі» рейдерів, що намагаються захопити наше підприємство, уже є не тільки успішні рейдерські захоплення (http://antiraider.ua/ucp_mod_news_list_show_1690.html), але й обман вкладників (http://obozrevatel.com/news/2010/6/22/373609.htm), і махінації з неповерненням кредитів (http://www.corpnews.com.ua/content/news/5/2047/), і незаконний обіг наркотиків (http://www.gazeta.dp.ua/read/partiynaya_narkozavisimost), і легалізація краденого майна (http://delo.ua/business/k-skandalu-vokrug-biznes-centr-154949/, http://www.ukrbanks.info/news/Sud-peredal-BTA-Banku-za-dolgi-krupnyi-kie...), знищений молокозавод в рідному Коростені. І цей список можна продовжувати.
На другому етапі рейдерами розпочалось залучення адміністративного ресурсу, замовних кримінальних справ, рішень та ухвал судів. Люди вже мали можливість спостерігати різні методи інформаційної атаки на привабливе для рейдерів коростенське підприємство, читаючи замовні матеріали у ЗМІ. Тепер же черга за адміністративним та судовим ресурсом.
Розуміючи це, наші підприємства направили відповідні звернення щодо рейдерського нападу на нас до Коростенської райдержадміністрації та Житомирської облдержадміністрації. Із Житомирської облдержадміністрації нам навіть повідомили (лист № 1599/40/2-13 від 14.03.2013 року), що наше звернення опрацьовано, а опрацьовану інформацію направлену до прокуратури Житомирської області, УМВС України в Житомирській області, управління СБУ в Житомирській області, державного управління охорони навколишнього середовища в Житомирській області та в Коростенської райдержадміністрації «для надання оцінки ситуації» навколо наших підприємств.
Не зважаючи на це, на ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» розпочався шалений тиск з боку правоохоронних та контролюючих органів, які, мабуть не без допомоги рейдерів, досить специфічно оцінили ситуацію щодо рейдерського захоплення.
Окрім вищезгаданого протиправного запиту прокурора Коростенського району Павлиги В.В. (№66/249-вих-13 від 11.02.2013) на адресу ВАТ «Коростенський щебзавод» надійшов запит і від Житомирського міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері І. М. Островського (№39/392-вих13 від 21.03.2013).
«Несподівано» активізувалась Державна інспекція сільського господарства в Житомирській області, яка у березні 2013 року розпочала глобальну перевірку дотримання ВАТ «Коростенський щебзавод» земельного законодавства, для проведення якої було залучено цілу команду державних інспекторів Іськова Євгена Віталійовича, Метельського Василя Володимировича, Ковальчука Володимира Володимировича. Однак, чомусь начальник Державної інспекції сільського господарства в Житомирській області Сарно Андрій Васильович при направленні повідомлення про планову перевірку (повідомлення №64) забув про необхідність дотримання норм чинного законодавства. Усупереч п. 3.1 Порядку планування та проведення перевірок з питань здійснення державного контролю за використанням та охороною земель повідомлення на ВАТ «Коростенський щебзавод» надійшло не за 10 днів як визначено нормативним актом, а за 7 днів. І тривалість перевірки, визначена у повідомленні з 25 березня 2013 року по 12 квітня 2013 року, аж ніяк не вписується у вимоги ціє ж норми про те, що «тривалість планової перевірки не повинна перевищувати десяти робочих днів».
Посильну допомогу рейдерам надає і начальник управління захисту навколишнього середовища та природних ресурсів по Житомирській області Вергелес Андрій Олександрович, який протягом більше ніж 5 місяців затримує видачу екологічних дозвілів та погодженнь, незважаючи на те, що всі необхідні документи були вчасно та ретельно підготовлені. При цьому, причиною відмови зі слів службовця є наступне: «На підприємстві є конфлікт між акціонерами, тому до врегулювання відносин нічого підписуватися не буде». Напевно, в державній структурі забули про статтю 19 Конституції України, згідно з якою органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. З яких це пір управління захисту навколишнього середовища та природних ресурсів почало займатися вирішення корпоративних спорів? Можливо, відповідь на це питання слід шукати у дружніх стосунках службовця із керівником ТОВ «Юнігран» Ігорем Наумцем.
Знайши підхід рейдери і до Державної служби екології та надр України та Державної екологічної інспекції у Житомирській області, які 8 квітня 2013 року завітали зі спільною перевіркою на ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод». І мабуть дуже переконливі «аргументи» були надані рейдерами керівникам відомств Дудінову Валерію Олексійовичу та Гнатюку Богдану Йосиповичу, що вони направили на перевірку групу у складі п’ятнадцяти перевіряючих: Гашко Є. В., Лугина Г. М., Ямикчик О. М., Дейсан С. О., Люлевич В. В., Карасьов В. О., Березюк І. М., Поліщук Н. С. Козловська Т. Н., Минарчук С. П., Книгін О. С., Чорний А. Д., Дзюба О. В., Цимбалюк О. П., Забела О. К. У цей же день і в такій же кількості перевіряючих завітала планова перевірка і на ВАТ «Коростенський щебзавод». Правда і у повідомленні про перевірку, і у Плані заходів з виконання покладених на Державну екологічну інспекцію у Житомирській області завдань на ІІ квартал 2013 року виставлено на офіційному сайті відомства (http://dei.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=1072:plan...) у переліку підприємств, на яких можуть проводитись планова перевірка зазначається ПАТ «Коростенський щебзавод», тоді як наше підприємство називається ВАТ «Коростенський щебзавод», тобто є відкритим акціонерним товариством, а не публічним. Тобто проведення перевірки на ВАТ «Коростенський щебзавод» на даний момент є протизаконним. Відтак, Дудінов Валерій Олексійович та Гнатюк Богдан Йосипович, мабуть сильно намагаючись догодити рейдерам трошки поквапились з перевіркою нашого підприємства. На ВАТ «Коростенський щебзавод» така планова перевірка згідно законодавства може бути проведена уже тільки за умови її включення до Плану заходів на ІІІ квартал 2013 року.
Активно використовуються рейдерами і можливості Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку – державного регулятора, уповноваженого законом контролювати діяльність акціонерних товариств, вимагати надання ними документів, застосовувати фінансові та адміністративні санкції до підприємств та їх посадових осіб. Так за регулярними сфабрикованими скаргами «небайдужих» акціонерів Лебедя Олександра Олександровича – власника аж 1 (однієї) акції ВАТ «Коростенський щебзавод» (що становить 0,0000004% від статутного капіталу) та аж 5 (п’яти) акцій ПрАТ «Коростенський щебзавод» (що становить 0,000003% від статутного капіталу), Неженець-Чеканової Натели Євгенівни, що володіє такою ж кількістю акцій, та деяких інших регулятор закидує наші підприємства масою запитів про надання копій документів та викликами наших посадових осіб «на килим» для дачі пояснень з питань дотримання прав акціонерів. Дуже прискіпливо Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ставиться і до скарг ТОВ «Фактор Груп» і ТОВ «Подол - Сіті», які правда вже згідно з повідомленнями ЗМІ (http://maanimo.com/news/events/102817-rossiyskiy-stoun-kapital-kupil-17-...) та даних зберігачів скинули (не виключено, щоб не платити податків, з використанням вищезазначених офшорів) більшу частину акцій (17,4%) на російську компанію ТОВ «Стоун капитал».
Не залишились осторонь і органи внутрішніх справ та суди. Якщо у місцевому Коростенському міському суді та Коростенському МВ УМВС рейдрам не вдалось знайти підтримки, то в Житомирі їм допомогли сповна. Так, на підставі порушених слідчим Слідчого управління УМВС України в Житомирській області старшим лейтенантом міліції Ковальчуком О.В. кримінальних справах суддями Королівського районного суду м. Житомир (який за нормами про територіальну підсудність немає ніякого відношення до м. Коростень) суддею Сингаївським О.П. та суддею Колупаєвим В.В. було винесено чотирнадцять ухвал (№ 1кс/296/573/13; № 1кс/296/570/13; № 1кс/296/575/13; № 1кс/296/611/13; № 1кс/296/574/13; № 1кс/296/584/13; № 1кс/296/796/13; № 1кс/296/797/13;№ 1кс/296/588/13; № 1кс/296/590/13; № 1кс/296/612/13 та ін.). Зазначеними ухвалами слідчому було надано право доступу до банківської таємниці, право проведення виїмки оригіналів документів в усіх банках, в яких відкриті рахунки ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод», оригіналів договорів та платіжних документів, доступу до оригіналів документів юридичної справи та податкової звітності наших підприємств, що знаходяться у Коростенській ОДПІ, доступу до оригіналів документів реєстраційних справ підприємств у Коростенській райдержадміністрації. Іншими словами, «плідна співпраця» житомирських слідчого та суддів надала рейдерам карт-бланш на отримання оригіналів практично всіх документів ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод». А те, що більшість із названих вище ухвал виносилась суддями в порушення вимог нового Кримінально-процесуального кодексу без погодження клопотань слідчого прокурором, так на таку «дрібничку» служителі феміди не звернули жодної уваги. Не виключено, що й не без допомоги та переконливих «аргументів» рейдерів.
І на цьому адміністративний тиск на ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» переконані не закінчиться. Адже використовуючи значні фінансові можливості П. Тищенка, С. П. Тищенка, М. І. Тищенко, В. Ф. Наумця та І. В. Наумця, а також належність до фракції Партії регіонів народного депутата В. А. Пехова, рейдерам з великою імовірністю вдасться знайти необхідні «аргументи» для того, щоб переконати якого-небудь чиновника, правоохоронця чи суддю заблокувати видачу необхідного підприємствам документа, надіслати запит, організувати перевірку, порушити кримінальну справу, винести необхідну ухвалу чи рішення.
Маючи такий потужний фінансовий та адміністративний ресурс рейдери активно намагаються перейти до наступного етапу рейдерського захоплення фізичного блокування діяльності органів та посадових осіб ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод», господарської діяльності підприємств, і безпосередньо, встановлення повного контролю на акціонерними товариствами.
І перші кроки до цього рейдерами уже робляться. Так, 18.03.2013 року приблизно о 06 год. 35 хв. за адресою ПрАТ «ТК «Коростенський щебзавод» прибула група осіб під приводом участі у позачергових загальних зборах товариства, призначених на цей день.. Ними було заблоковано вхідні двері до приміщення Товариства, тому потрапити всередину приміщення працівники ПрАТ «ТК «Коростенський щебзавод» та реєстраційна комісія не мала змоги. Біля 07 год. 00 хв. прибуло ще приблизно сімдесят чоловік кримінальної зовнішності, багато з яких були озброєні холодною зброєю та кастетами, вказівки яким давав довірена особа рейдерів - Лебедь Олександр Олександрович. Натовп, керований Лебедем О.О., поводив себе зухвало та агресивно, постійно погрожуючи працівникам Товариства.
Лебедь О.О. дав вказівку невідомій групі осіб не пропускати реєстраційну комісію до приміщення, мотивуючи це тим, що нібито реєстраційна комісія не надала документів по позачерговим загальним зборам ПрАТ «ТК «Коростенський щебзавод».
Біля 07 год. 30 хв. Лебедь О.О. заявив, що вже почалася реєстрація акціонерів для участі у загальних зборах та закликав не давати змоги проводити реєстрацію. Однак реєстрацію не розпочинали через недопуск членів реєстраційної комісії до приміщення, тому для забезпечення можливості реалізації акціонерам ПрАТ «ТК «Коростенський щебзавод» права на участь у загальних зборах реєстраційною комісією було вирішено проводити реєстрацію акціонерів на вулиці поряд з будівлею, адресу якої було визначено у повідомленні про скликання загальних зборів, а саме в автобусі.
Після початку реєстраційною комісією процедури реєстрації першим до автобусу зайшов Лебедь О.О., який почав вимагати документи у членів реєстраційної комісії, які взагалі не стосувалися загальних зборів, заважаючи здійснювати дії по реєстрації акціонерів та/або їх представників для участі у позачергових загальних зборах Товариства.
Таким чином, внаслідок протиправних дій Лебедя О.О. та керованої ним групи осіб, спрямованих на порушення громадського порядку та блокування роботи органів ПрАТ «ТК «Коростенський щебзавод» та Товариства в цілому, реєстрацію учасників позачергових загальних зборів Товариства провести не вдалося і роботу загальних зборів було зірвано, і це незважаючи на те, що ПрАТ «ТК «Коростенський щебзавод» було понесено значні витрати на скликання та організацію проведення загальних зборів. Такі дії можна кваліфікувати як групове порушення громадського порядку, яке є протиправним діянням передбаченим статтею 295 Кримінального кодексу України.
Після цього від Лебедя О.О. до усіх присутніх осіб пролунали публічні заклики щодо захоплення приміщення ПрАТ «ТК «Коростенський щебзавод» та блокування роботи всього Товариства, що кваліфікується як злочин передбачений статтею 295 Кримінального кодексу України (заклик до вчинення дій, що загрожують громадському порядку). Проте охороною Товариства було заваджено намаганням невідомої групи осіб по захопленню приміщень Товариства.
По даним фактам правоохоронним органам також були подані відповідні заяви про вчинення кримінального правопорушення.
Не зважаючи на шалений тиск і зухвалі дії рейдерів, ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» намагаються і надалі працювати, як і раніше забезпечуючи кілька сотень родин Коростенського району Житомирської області робочими місцями, надаючи соціальні гарантії, і, разом з тим, виробляти продукцію, яка продається не тільки на території України, але й в багатьох зарубіжних країнах. Однак, без Вашої допомоги всього цього може не стати, оскільки рейдери не зважаючи ні на що є рейдерами і основна їх мета – швидка нажива, яка досягається шляхом знищення підприємства, звільнення трудового колективу, розпродажу активів та продажу землі під вигідні проекти.
Враховуючи вказані факти, ми, акціонери, члени трудових колективів ВАТ «Коростенський щебзавод», ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» та пересічні коростенці, просимо Вас:
1. Вжити заходів до зупинення свавілля рейдерів щодо ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод».
2. Взяти під особистий контроль дії органів державної влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів та суддів, причетних до рейдерського нападу на наші підприємства.
3. Надати підтримку щодо збереження ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод», недопущення їх зухвалого захоплення та збереження робочих місць.

09 квітня 2013 року

Підписи понад трьохсот акціонерів, членів трудових колективів ВАТ «Коростенський щебзавод» та ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод»

Агентство конфликтного PR — /PR i Z/

Комментариев нет:

Отправить комментарий