четверг, 28 апреля 2011 г.

Колектив «Княгинина» вважає «тихим рейдерством» кадрову політику «Укрспирту»

В середу працівники Івано-Франківського обласного державного об’єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості — відомого виробника під торговою маркою «Княгинин» провели на своєму підприємстві в обласному центрі попереджувальну акцію протесту проти тієї кадрової політики, яку «Укрспирт», на думку колективу, пробує запровадити на їх державному горілчаному підприємстві  (крім Івано-Франківська, у державній власності ще залишаються горілчані підприємства у Луцьку та Умані). А якщо людей в «Укрспирті» не почують — обіцяють непокору, повідомляє газета "Галичина".

— Рішенням загальних зборів колективу об’єднання, — заявила голова профкому Наталія Стефанюк, — люди виявили недовіру т. в. о. гендиректора Любові Сухомлин. Рішення ми надіслали в усі інстанції, зокрема і голові концерну «Укрспирт» з проханням відсторонити її від виконання обов’язків і призначити іншу кандидатуру — компромісну і дбайливу. Ми спочатку пропонували на посаду гендиректора свого кандидата — Тараса Гебуру, на якого було і подання облдержадміністрації.

Та нашою думку в «Укрспирті» знехтували. А Любов Сухомлин з липня минулого року працювала у нас заступником гендиректора з реалізації. Саме її родині належить «Галичина—Табак» — основний дистриб’ютор об’єднання, тобто продавець 80%  нашої продукції, який і творив цінову політику підприємства на ринку. Наразі Любов Сухомлин перебуває на лікарняному, а обов’язки гендиректора тимчасово виконує Ніна Гаркава — заступник голови концерну «Укрспирт». І це за наявності восьми заступників, до речі, вже призначених панею Сухомлин, не знайшлося заміни на час лікарняного?

А Ніну Гаркаву прислали з Києва типу у відрядження. До того вона була у нас з перевіркою — приїжджала з ревізорами, але в обстановці реально не розібралася, в проблеми не вникла і навіть з колективом не зустрічалася. До речі, направлення на перевірку чи план перевірки також ніхто не бачив. На нашу думку, це був просто цілеспрямований пошук «компромату»  на нашого головного бухгалтера — Тараса Гебуру, якого колектив пропонував на посаду гендиректора. Тоді на збори колективу з участю першого заступника голови Івано-Франківської облдержадміністрації Василя Плавюка, заступника голови обласної ради Остапа Дзеси та голови профспілок працівників харчової промисловості ми запрошували і т. в. о. гендиректора Любов Сухомлин — вона запрошення проігнорувала, прислала своїх заступників.

Складається враження, що відбувається так зване «тихе рейдерство». Адже на відміну від спиртових заводів, за законом горілчані підприємства — такі, як наше — можуть приватизовувати. А час банкрутства дуже «вдалий» для будь-яких реорганізацій. Якщо залишити те керівництво, яке пропонує «Укрспирт», то звільнення працівників будуть невідворотні. Передусім тих, які не погоджувалися з їх кандидатурою. Із 300 працівників — чи й залишиться 50-60...

Нагадаємо, що 14 квітня цього року заступник голови КРУ Микола Гордієнко повідомив, що органи державної контрольно-ревізійної служби під час ревізії фінансово-господарської діяльності Державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості — ДК «Укрспирт» — виявили порушень майже на 1,2 млрд. грн. Більшість — на 902 млн. грн. — під час закупівель за державні кошти товарів, робіт чи послуг без застосування тендерних процедур та з порушенням тендерного законодавства. Зокрема, спиртозаводи Івано-Франківської області здійснили такі закупівлі у 2008-му — жовтні 2010 років на загальну суму понад 260 млн. грн. і саме закупівля сировини за завищеними цінами, на думку КРУ, призвела до збитків на спиртових підприємствах Івано-Франківської, Вінницької, Волинської, Житомирської, Київської, Львівської, Полтавської, Рівненської та Чернігівської областей майже на 14 млн. грн.

Та попри все, керівники деяких спиртозаводів не відкидають і особливу роль контрольно-ревізійного важеля в процесі  приватизації державних «останків» горілчаних підприємств України. Бо виявлені «мільйони» здебільшого засвічуються саме тоді і там, коли і де потрібно...

paralleli

Комментариев нет:

Отправить комментарий