пятница, 29 апреля 2011 г.

Nemiroff дерибанять

Гучний скандал розгорівся у відомій на весь світ Немирівській горілчаній компанії. Нові власники проти родини Глусів – 75% акцій проти 25%. Переможе той, чиї погляди на бізнес тверезіші.

№58 – Яків Грибов ($190 мільйонів), №60 – Анатолій Кіпіш ($179 мільйонів), №81 – Степан Глусь ($119 мільйонів). Усі троє - з рейтингу українських багатіїв журналу «Forbes”. Вони - власники компанії «Nemiroff». Щоправда, Степан Глусь відійшов від горілчаних справ - у 2007 році його вибрали у Верховну Раду за списком блоку Юлії Тимошенко. Хоча його акції залишилися в сім’ї – перейшли сину Олександру.


 Рік тому Яків Грибов вирішив продати компанію і зайнятися новим бізнесом – будівництвом. Тоді ж він обміняв мережу фармамаркетів «Аптека Доброго Дня» на 70% житомирського заводу «Обербетон». Залізобетонні балки, колони і перекриття, які виготовляє завод, використовують на будівництві об’єктів під Євро-2012. Утім, сконцентруватися на збільшенні об’ємів виробництва Грибову не вдалося. Попри інтерес покупців до «Nemiroff», горілчану компанію не продали. Глусі були проти…






Колишній гендиректор Алла Глусь нині змушена залишити свій кабінет



У квітні ситуація із партнерами у Глусів загострилася. Переговори тривають досі. Ситуацію коментують кожен по-своєму. Як бізнесмени. А люди в Немирові - по-своєму. Там бачили, як з охороною виганяли з кабінету Аллу Глусь, багато розмов було й про наміри Якова Грибова звільнити «людей Глусів, які отримують на заводі понад 15 тисяч»…


 Важко уявити нинішній стан сім’ї Глусів. Вони 20 років створювала імперію «Nemiroff», а нині її треба віддати... Та чи віддадуть?



Мироffий алкоголь



У 1992 році немирівчанин Степан Глусь спільно з німецькими і американськими інвесторами створив горілчану компанію «Nemiroff». Минає п’ять років, і склад її власників змінюється – сюди увійшли Яків Грибов та Анатолій Кіпіш.


 Саме тоді, у 1997 році, коли кіпрська компанія купила немирівське підприємство, Якова Грибова призначили президентом «Nemiroff». Проте у 2006 році він відійшов від оперативного управління і віддав керування у руки Олександру Глусю - сину Степана Глуся.


 Два роки тому Грибов і Кіпіш почали підбирати заміну – шукати покупців на свої акції. І от у цьому питанні, як мовиться, «Глусь Грибову не товариш».


 Купувати «Nemiroff» хотіли поляки, французи… Відмовилися. Своє бажання придбати компанію висловлював російський мільярдер - власник лікеро-горілчаного гіганта «Русский стандарт» Рустам Таріко. Називали й суму - продаж 80% української компанії за $400 млн. Утім, Nemiroffским «…Стандарт» не став…


«Nemiroff» на трьох


П’ятого квітня на зборах ради директорів "Nemiroff Holdings Limited" було вирішено "отозвать Александра Глуся с должности главы набсовета украинской водочной компании "Nemiroff", а Аллу Глусь - с должности гендиректора этой компании".


 Про це 12 квітня на прес-конференції розповіли акціонери Грибов і Кіпіш.


 З їхніх слів, генеральним директором компанії призначено Юрія Сорочинського, який з 1997 по 2006 рік очолював юридичний департамент компанії «Nemiroff». Утім, на думку Глуся, «Сорочинський не є незалежним топ-менеджером, оскільки з 2006 року і понині, прямо чи опосередковано, працює в структурах Анатолія Кіпіша".


 А Кіпіш говорить про Глусів:


 - Сейчас в "Nemiroff" сложилась ситуация, когда пять членов семьи находятся в оперативном подчинении друг у друга. Мать руководит двумя сыновьями, дочерью, зятем и другими близкими и дальними родственниками. У нас хватает полномочий, чтобы внести в эту ситуацию изменения.


 Тим часом у прес-службі компанії агентству «ЛІГАБізнесІнформ» повідомили, що рішення "Nemiroff Холдинг" від 5 квітня 2011 року є незаконним, оскільки «противоречит определению хозяйственного суда г. Киева от 28.02.11. по делу №18/38, в котором сказано о запрете компании "Nemiroff Холдинг" осуществлять любые действия, связанные со сменой органов управления ДП УВК "Nemiroff".






- Без сумніву, всі ви знаєте, що в компанії «Nemiroff» сьогодні відбуваються структурні зміни. Незважаючи на спроби колишніх керівників компанії піднести ці зміни в негативному світлі, запевняю вас, що продиктовані вони лише турботою про благо компанії та об'єктивною ринковою необхідністю. - говорить Яків Грибов.



В «Nemiroff» відмовилися розкрити структуру акціонерного капіталу, але заявили, що відомості про долі акціонерів, які опублікував "Коммерсант-Украина" (Олександр Глусь - 25,04% акцій, Белла Фінкельштейн - 20% акцій, Яків Грибов - 20%, Віктор и Анатолій Кіпіш - по 17,48%), "близькі до істини".


 Проте Яків Грибов із цим не згоден:


 - У меня есть все доверенности на представление 40%, у Анатолия Кипиша – на представление 35%-2 акции... Степан Глусь владеет 25%+2 акции, что недостаточно для блокирующего пакета – ему не хватает 5%-2 акции".


Продаж без стратегії


Олександр Глусь в інтерв’ю журналу «Кореспондент» назвав «некоректною» акціонерну структуру, де Грибову приписують 40%, Кіпішу - 35% і Глусю - 25%. І взагалі конфлікту, як такого, він не бачить.


 - Есть просто эмоциональная часть непростого процесса продажи. Большая компания имеет высокую стоимость. Для всех акционеров это крупный актив, который может быть раз в жизни, и больше такого крупного актива, возможно, никогда уже и не будет. Мы в 1992 году были первым частным предприятием (в ликеро-водочном бизнесе - ред.) в Украине. С 1995 года - уже одни из самых крупных экспортеров на рынки СНГ. Был постсоветский рынок водки, совершенно неорганизованный и неструктурированный. 1997 год - с новыми партнерами начали строить собственную торговую марку. Отец (Степан Глусь - ред.) создавал новые рецептуры и вкусы. 1998 год - бум на рынке вкусовых водок – «Медовая с перцем» от «Nemiroff». Запустили процесс структурирования нашей дистрибьюции в Украине, а с 2003 года начали построение системы импорта и дистрибьюции в России. Мы настолько стали "взрослыми", что к 2005 году были лидерами на российском рынке. И самое главное, что произошло, — в это время очень быстро выросли и окрепли все наши конкуренты.


 Щодо продажу «Nemiroff», то Олександр Глусь був проти початку цього процесу:


 - После кризиса рынки еще не восстановились, потребитель сместился в категорию более дешевого продукта, доходность компании сильно упала. Мы не сможем получить максимальную цену компании. И хотя мы кризис прошли лучше всех, без долгов, еще и смогли вырасти в деньгах и декалитрах (объем продукции - ред.), я сказал: не время в 2009 году идти на продажу. Но, идя навстречу партнерам, было принято решение о продаже 100% акций - в этот процесс мы пошли вместе. И весь 2010 год находились в процессе, который так ничем и не завершился. Но нужно принять решение о том, что делать дальше. Если рынок не предложил цену, соответствующую ожиданиям акционеров, то мы должны обсудить дальнейшую стратегию. Мы до сих пор ни разу так и не собрались обсудить новую стратегию. Сейчас часть акционеров говорит: а давай ты нам доплатишь, мы выйдем из состава акционеров, и не будем тебе проблем создавать. Я говорю: такого быть не может, это не по-партнерски.


 Когось п’янять гроші, когось - «Nemiroff». Зловживання спиртним, як і грішми, породжує проблеми. Алкоголізм і жадібність. Напитись і помилитись може кожен. Але в горілчаному бізнесі помилки рахують грішми - сотнями мільйонів. Така політика мільйонерів.


 До речі, журнал «Forbes” пише: «Пока акционеры согласовывают дальнейшие действия, Глусь-старший работает над исправлением политических ошибок: в марте 2011 года он перешел во фракцию Партии регионов».



Довідка


«Nemiroff» - горілчана компанія, заснована в 1992 році в Україні. Входить до складу міжнародного «Nemiroff Холдинг» - одного з найбільших світових виробників міцного алкоголю, продукція якого поставляється в 72 країни світу.


 Виробничі потужності компанії - два лікеро-горілчаних заводи і спиртове виробництво - знаходяться в місті Немирів.


 Продукція «Nemiroff» неодноразово отримувала визнання на престижних міжнародних конкурсах.


 У структуру холдингу входять Управляюча компанія «Nemiroff», Українська горілчана компанія «Nemіroff», Дочірнє підприємство «Алко Інвест», Торговельне представництво «Nemіroff» у Росії й Торговельне представництво «Nemіroff» у Польщі, а також «Nemiroff International» зі штаб-квартирою в Будапешті.


 Асортиментний портфель продуктів під міжнародним брендом «Nemіroff» налічує 26 позицій. Основні торгові марки – «Українська медова з перцем», «Nemiroff «Оригінальний», «Українська березова особлива», «Nemiroff Premium» і «Nemiroff LEX».


 За підсумками 2010 року «Nemiroff Холдинг» збільшив обсяг продажів продукції до $ 473 600 000, що на $ 56800 тисяч (+13,6%) більше показника 2009 року. Обсяг реалізованої продукції міжнародного бренду «Nemiroff» становить 8290 тисяч дал (+3%).


 Приміром, з першого по четверте березня 2011 року в Нью-Йорку пройшов міжнародний дегустаційний конкурс Ultimate Beverage Challenge, в рамках якого відбулася дегустація міцних алкогольних напоїв Ultimate Spirits Challenge. Напої міжнародного бренду «Nemiroff» - «Delikat» і «Original» отримали високі оцінки і статус «Excellent, Highly Recommended» («Дуже добре, настійно рекомендовані»).

20 хвилин

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий