четверг, 12 января 2012 г.

"Фірмовий стиль" правоохоронців: як в угоду бізнесу фальсифікують розслідування


Ви все ще сумніваєтеся, що наші правоохоронці - міліція, прокуратура, а з ними - судмедексперти фальсифікують розслідування у власних інтересах, або в інтересах своїх замовників? Не вірите в те, що це відбувається на усіх рівнях правоохоронної машини? Що ж, ось вам історія про те, як молодий юнак, що загинув у результаті халатності власників на виробництві, посмертно перетворився на наркомана, отупілого від трамадолу - оскільки це було вигідно бізнесмену… Від себе додамо, що в правових країнах за смерть працівника на виробництві власник у випадку доведеної провини сплачує родині загиблого шалену компенсацію - яка може обчислюватися сумою усіх можливих заробітків загиблого протягом життя. У нашій же країні - легше певним чином простимулювати правоохоронців, аби провина підприємця так ніколи й не була доведена.

18-річний Сергій Бесараб загинув на будівництві - його вбило електричним струмом. Це сталося торік 21 липня, а будівництво в смт. Тростянець Вінницької області належало місцевому аптечному магнату Віталію Космину.

Через деякий час міліція і прокуратура почали стверджувати, що хлопець загинув не від удару струмом, а від передозування трамадолом. Цей висновок після завідомо неповного обстеження трупа підписав судмедексперт Олександр Лебідь. Відтоді і досі міліція відмовляє батькам загиблого у порушенні кримінальної справи. Тимчасом Віталій Космин залякує свідків трагедії - аби вони давали вигідні для нього, але брехливі свідчення.

Хлопець загинув під час закладення фундаменту на ділянці, де вже були збудовані аптека та магазин автозапчастин. Разом з іншими працівниками він заливав бетон з бетономішалки у фундамент. Після обіду пройшов дощ, і під час роботи хлопцеві стало погано - він впав на землю і попросив про допомогу. Вибігла продавець аптеки, дала Сергію нашатир - він кілька разів вдихнув його і помер.

Невдовзі на будівництво приїхав бізнесмен Космин. Він оглянув місце подій, поїхав, а невдовзі повернувся з електриком, який заземлив бетономішалку. Тим часом син бізнесмена розрахувався з працівниками і попросив їх піти геть - ще до того, як прибули криміналісти.

Останні ж - і міліція, і прокуратура - на основі висновку експерта відрапортували, що хлопець загинув від передозування трамадолом. Вони також вказали, що бетономішалка не працювала і була заземленою, що не відповідало істині - і що в приватних розмовах з родичами загиблого це підтверджували очевидці події. Вони, втім, у своїх свідченнях для міліції - вочевидь, під тиском - вказали, що бетономішалка була зламана, а розчин місили вручну.

Яка роль у цій справі судмедексперта? Всупереч інструкціям з проведення експертиз, він відправив на аналіз у вінницьку лабораторію лише кров Сергія Бесараба - і, зрештою, в цій крові виявили трамадол. Дослідження внутрішніх органів він не провів - однак, саме там можна було б виявити продукти розпаду наркотика, якби хлопець дійсно його вжив.

Батьки загиблого кілька разів писали скарги на неправильне проведення експертизи, але отримували відмови. Зрештою вони звернулися до Головного бюро судово-медичної експертизи. Спеціаліст цієї установи виключив імовірність смерті Сергія від трамадолу.

Тим часом бізнесмен Віталій Космин ухиляється від розмов з журналістами, посилаючись на те, що матеріали справи знаходяться в офіційних органах. А правоохоронці - слідчий прокуратури Анатолій Швець, заступник районного прокурора Броніслав Волошин і слідчий районної міліції Володимир Хреік - намагаються зняти з себе відповідальність, звалюючи провину за "проколи" одне на одного.

Через два місяці після смерті Сергія Бесараба слідчий Хреік стверджував у постанові про відмову у порушенні кримінальної справи, що хлопець загинув внаслідок смертельного травмування електрострумом. Те саме він вказував, коли писав направлення на судово-медичне обстеження трупа. Відмовляє ж він у порушенні справи, лише посилаючись на висновок судмедексперта - ігноруючи при цьому свідчення очевидців та власні ж попередні висновки. При цьому він також проігнорував той факт, що дослідження провели неналежним чином: до вінницької лабораторії надіслали на експертизу лише кров загиблого, а внутрішні органи, де можна було б виявити "сліди" наркотиків у разі їх вживання, на експертизу не потрапили.

Згодом, у розмові з журналістом, слідчий Хреік визнав, що результати экспертизи було сфальсифіковано.

Слідчий прокуратури Швець, тим часом, взагалі веде мову про те, що прийняття на роботу Сергія Бесараба підприємцем Косминим не було належним чином оформлене. А саме - що вони не підписали договір про наймання на роботу. А отже - між підприємцем та загиблим, мовляв, не було жодних правовідносин. Слідчий також стверджує, що відмова у порушенні кримінальної справи - правомірна, і посилається при цьому на все ті ж свідчення співробітників Сергія, які письмово вказали для міліції, що бетономішалка не працювала, а отже, Сергій не міг загинути від удару струмом.

Водночас, один зі свідків події у розмові з журналістами зізнався, що давав свідчення під тиском. Насправді, за його словами, у день смерті Бесараба бетономішалка певний час дійсно не працювала - аж доки не відремонтували привід. На той момент, коли Сергій Бесараб впав - бетономішалка працювала.

Вже після смерті Сергія, за словами свідка, бізнесмен Космин погрожував йому та іншим свідкам - мовляв, якщо посадять його, то посадять також і їх. Погрозами та вмовляннями він змусив свідків написати, що бетономішалка на момент смерті Сергія не працювала. Також свідок стверджує, що Сергій Бесараб, з яким він давно дружив, ніколи не вживав наркотиків.

Коментує координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман, за спеціальністю - лікар-паталогоанатом та юрист.

"З правової точки зору, до судово-медичного дослідження є надзвичайно серйозні претензії. Якщо експерт дійсно підозрював отруєння, йому слід було діяти відповідно до Наказу МОЗ України №6 від 1995 року, який встановлює порядок судово-медичного обстеження трупів і надає відповідну інструкцію.

Чому эксперт цього не зробив - питания вже не тільки до нього і його керівництва у Вінниці. Відповісти на це питания повинна обласна прокуратура в межах Кримінально-процесуального кодексу. Якщо виявиться, що трамадол опинився в зразку крові покойного посмертно - а в органах похованого слідів трамадолу та його распаду не виявлять, - значить, очевидною буде службова фальсификация. А на додачу - незаконний обіг наркотиків, адже хтось скористався речовиною, прирівненою до наркотиків, не за призначенням - а отже, хтось сберегав неврахованою цю речовину.

Що ж стосується юридичної відповідальності за загибель Сергія на будівництві, то слід враховувати, що бетономішалка та будь-які будівельні роботи - це джерело підвищеної небезпеки. Згідно зі статтею 1187 Цивільного Кодексу України, особа, яка провадить діяльність, пов’язану з використанням або навіть зберіганням джерела підвищеної небезпеки, несе відповідаьність за негативні наслідки. Отже, в цій історії є всі передумови для компенсації з боку власників бетономішалки та організаторів будівельних робіт. Згідно з цими передумовами, вони мають компенсувати матеріальну та моральну шкоду, спричинену трагічною загибеллю Сергія.

Що стосується дій міліції та прокуратури, то, у своєму "фірмовому стилі" вони робили усе, щоб не розкривати справжніх обставин трагедії. Вони просто обслуговували того, хто корисний і потрібний міліції та прокуратурі. Чи можемо ми тепер чекати, що у Тростянецькій лікарні, хірургом якої є бізнесмен Космин, будуть повністю описувати ушкодження, отримані в ментівських застінках жертвами катувань? Питання риторичне".

Більше подробиць цієї історії, коментарі експертів та пряму мову слідчих міліції, прокуратури та судмедексперта - читайте тут.

20 минут

Комментариев нет:

Отправить комментарий